Zo maak je je kinderen veerkrachtig

Gelukkige kinderen. Is dat niet het streefdoel van elke ouder? Jongeren die goed in hun vel zitten hebben meer zelfvertrouwen, zijn sociaal en hebben meer veerkracht om met tegenslagen om te gaan. Enkele veerkrachtoefeningen om samen met je kinderen te doen.

Iedereen is uniek
Goed in sport, hilarische humor, prachtige glimlach. Elk kind heeft iets om trots op te zijn. Toon als ouder dat je je kind uniek vindt. Met enkele oefeningen is dat zelfs echt leuk om te doen. Laat je kind drie zaken opnoemen op waar het trots op is. Dat hoeft niets speciaals te zijn. Dat kan ook voor de spiegel. Neem een stoel, recht je rug en kijk naar jullie zelf. Wat vinden jullie de moeite aan jezelf? Zeg het gerust luidop!

Grenzen respecteren
Jongeren willen er graag bij horen. Maar ze hebben ook nood aan grenzen. Leer je kinderen dat ze zelf grenzen kunnen stellen. Geef ze mee dat neen zeggen mag. Hoe ze dat op een goede manier kunnen doen, kan je ze leren. Omgekeerd kan het ook: moedig kinderen aan om hun grenzen te verleggen. Wat zouden ze graag proberen waar ze eigenlijk een beetje bang voor zijn? Geef ze een subtiel duwtje in de rug.

Samen met anderen
Ouders, broers en zussen, vrienden of vriendinnen. De meeste pubers hebben best een fijn netwerk om zich heen. Toch vergeten ze dat soms en voelen ze zich alleen. Laat je kinderen merken dat ze op je kunnen rekenen. Sta open voor gesprekken en laat op - al dan niet moeilijke - momenten weten dat ze goed omgeven zijn. Leer ze dat hulp vragen mag en dat ze mogen rekenen op anderen.

Tijd voor zichzelf
Hebben jongeren een luilekkerleven? Niet altijd. Er wordt best wel wat van hen verwacht. Zit hun hoofd te vol? Hebben ze het gevoel dat ze te veel moeten? Gun pubers tijd voor zichzelf. Leer ze ontspannen als er wat veel op hen afkomt. Vele taken op komst? Help ze mee een to-do-lijstje te maken. Wat is er dringend? En wat kan er eigenlijk wachten? Zo hebben je kinderen een overzicht en valt al een groot stuk van de spanning weg.

Bron: www.noknok.be