Zo leuk kan rechtstaan op het werk zijn

Te lang aan een stuk stilzitten is ongezond. Flexibele bureaus, fietsdesks of rechtstaand vergaderen kunnen dat tegengaan.

Vanaf morgen flexibele desks op kantoor. Je bureau gaat met een druk op de knop de hoogte in, zodat je zonder problemen rechtstaand kan werken. 23% van de werknemers is voor zulke ingrepen zeker te vinden. Een ruime helft houdt het op waarschijnlijk. 23% denkt dat hij de nieuwe kantooruitrustingen niet zal gebruiken. Tips voor de twijfelaar!

Om het halfuur rechtstaan
Wie een hele dag stilzit, heeft meer kans op onder andere hartziekten, darmkanker en overgewicht. Voor een goede gezondheid onderbreek je best dat ‘lange stilzitten’ ongeveer ieder halfuur. Dat hoeft niks groots te zijn. Sta even recht, haal een glas water, telefoneer al wandelend, loop tot bij een collega in plaats van te e-mailen. Want ook al haal je de dagelijkse beweegnorm van een halfuur per dag, dan nog kan je een zittende leefstijl hebben als je overdag lang aan een stuk stilzit.

Verstelbaar bureau
Je kan ook aan je bureau af en toe rechtstaan. Zo zijn er elektronische verstelbare desks die je met een druk op de knop makkelijk tot de juiste hoogte brengt. Het voelt goed, je lichaam stretcht en je kijkt met een alerte blik.

Op een bewegende plank
Het kan ook wat exotischer. Je kan het rechtstaan nog wat ‘actiever’ maken door op een bewegende plank te gaan staan aan je (verstelbaar) bureau. Stel je er een soort skateboard zonder wieltjes bij voor of een wiebelende surfplank. De materialen en vorm van de plank zorgen automatisch voor beweging en activatie van je spieren. Het is bovendien goed voor je evenwicht. Een stabiele schoen is wel aan te raden. Op hakken al ‘surfend’ aan je bureau is nergens goed voor!

Bureaufiets
Om staand en zittend werken af te wisselen is er ook de bureaufiets. Je bureaustoel is een comfortabel zitje en onder je bureau trap je zoals op een hometrainer. Zo blijf je een hele dag in beweging zonder dat je het in de gaten hebt! Uitstekend voor doorbloeding, je leest je documenten met een extra scherpe blik en natuurlijk wordt je conditie er niet slechter van!

Rechtstaand vergaderen
En waarom niet rechtstaand vergaderen? Je bent beweeglijker, waardoor je vanzelf alert blijft en sneller to the point komt. Je draait niet uren rond de pot en brengt vaart in de gesprekken. Hierdoor gaat ook de besluitvorming sneller, wat dan weer kostenbesparend is. Het is bovendien een minder schoolse manier waardoor je meer creativiteit voelt en out of the box gaat denken. Voorwaarde is een bewegingsvriendelijke vergaderruimte die bestaat uit statafels, geschikte schermen aan de wand of plaats om een laptop al staand te gebruiken. 

[infogram id="712451f0-cce2-4089-91ad-4d880b099931" prefix="Pbl"]