Zo komen uw werknemers met plezier naar het werk

Slechts de helft van de werknemers doet zijn werk graag. 18% doet zijn werk niet graag. 58% vindt het gelukkig prettig om aan de werkdag te beginnen.

Wat maakt dat werknemers al dan niet met plezier naar het werk gaan? Welk duwtje in de rug kan de werkgever hier geven? Natuurlijk zijn er arbeidsvoorwaarden zoals jobzekerheid en verloning, maar er is zoveel meer...


Laat talenten schitteren en bied uitdaging
Kijk naar uw werknemers. Zie wat ze te bieden hebben. Stimuleer ze, motiveer ze en geef ze de kans om zich ten volle te ontwikkelen. Dat kan met opleidingen, een goed werkende feedbackcultuur, oog hebben voor talent. Is een werknemer al enige tijd in dienst? Hou dat in de gaten en zorg ervoor dat hij of zij gemotiveerd blijft. Niet enkel loonsverhoging, maar wel afwisselende taken en het benutten van vaardigheden houden uw werknemers geboeid.

Geef werknemers inspraak
Autoritaire bazen die orders geven en voor de rest weinig interesse tonen in hun werknemers? Het klinkt oubollig en volledig uit de tijd, maar alles kan altijd nog beter. Geef werknemers autonomie en inspraak. Zo voelen ze zich betrokken en gewaardeerd. Of wat doet u als een werknemer het even laat afweten? Werkgevers die het aandurven om een open gesprek aan te gaan en oprecht interesse tonen in de situatie van hun werknemers kunnen op deze manier langdurig ziekteverzuim op een gezonde manier tegengaan.

Open deur
Een leidinggevende hoog in de ivoren toren? Het is niet bevorderlijk voor de werksfeer. Wees een huis waar de deur open staat en regelmatig overleg mogelijk is. Drempels om bij u als HR-manager of leidinggevende aan te kloppen werkt u best weg. Het draagt bij tot een gemoedelijke werkomgeving waar werknemers zich op hun gemak voelen.

Sociale werkomgeving
Een goed contact tussen collega's gaat makkelijker als de werkomgeving dit toelaat. Moedigt u flexibel werken aan? Zijn er flexwerkplekken? Kunnen uw werknemers gebruikmaken van ergonomische bureaustoelen, zijn er stille ruimten of informele meetingplekken? Deze faciliteiten maken uw bedrijf tot een aangename werkplek.

Communiceer duidelijk
Een bedrijf waar sociale, communicatieve en probleemoplossende vaardigheden aan bod komen, is een stimulerende werkplek. Vraag van uw werknemers openheid en toon van uw kant ook transparantie. Zijn er veranderingen op til? Communiceer daarover. Stel werknemers niet voor een voldongen feit, maar betrek ze, als blijk van waardering.

Niet stilzitten
Een bedrijf in beweging is een gezond bedrijf. U mag dit ook letterlijk nemen voor uw personeel. Werknemers kunnen enkel groeien als het op mentaal en fysiek vlak allemaal snor zit. Laat werknemers bewegen, bied ze stappentellers aan, organiseer een leuke competitie, geef een cursus ergonomie, experimenteer met bedrijfsfietsen. Of waarom geen creatieve ruimte waar je even je hoofd kan leegmaken om er daarna weer tegenaan te gaan?

Goed voor werkgever
Plezier op het werk? Het vraagt wel wat inspanning van een werkgever. Maar het heeft ook voordelen: meer productiviteit, betere klantenservice, meer engagement. Bedrijven waar de werknemers plezier hebben op het werk, kennen ook aanzienlijk minder ziekteverzuim en hebben loyalere werknemers die meer voldoening uit hun werk halen.

 


Lees ook de andere resultaten uit het Delta Lloyd Life gezonderzoek.