Zo is dagelijks bewegen wel haalbaar

1 op 4 werknemers ziet dagelijks bewegen niet echt zitten. Toch zou 23% van de werknemers wel in actie schieten, mochten ze op het werk concrete beweegtips krijgen.

Werknemers zijn bereid om meer te bewegen. Maar daar hebben ze wel een stevige duw in de rug voor nodig, zo blijkt. Hoe kan u als werkgever dagelijks bewegen mee stimuleren op een manier dat het haalbaar blijft?

Welk bedrijf zet de meeste stappen?
Dagelijks voldoende bewegen, dat vraagt soms een inspanning. Of zo voelen we het vaak toch aan. Bewegen gaat makkelijker als je het samen doet. Moedig als werkgever uw werknemers aan om te bewegen. Waarom geen stappencompetitie aangaan met een ander bedrijf? Applausmoment voor werknemers die samen naar het werk fietsen? Samen trainen voor een loopwedstrijd? Zet de voordelen in de kijker en speel in op de teamgeest.

Stappentellers en dynamische stoelen
Maak budget vrij voor beweging. Dat hoeft geen loodzware investering te zijn, ook kleine ingrepen kunnen drempels verlagen. Krijgt uw werknemer een stappenteller? Dat maakt het al makkelijker om daadwerkelijk die stappen te zetten. Haal een bureaustoel 'in huis' die aangeeft wanneer iemand te lang zit. Maak er wat reclame rond: 'bij welke dienst staat de 'dynamische stoel' deze week?' Zo creëert u uw eigen bewegingshype in het bedrijf.

Lunchwandelen geeft extra zuurstof
De middagpauze binnen vier muren doorbrengen? Een goed alternatief is een lunchwandeling. Je maakt even het hoofd leeg, beweegt en neemt extra zuurstof. Maar het is zo makkelijk om 's middags knus binnen te blijven. Daarom is hBEWEGEN6-2016-03-30-NLet goed om als werkgever achter deze lunchwandelingen te staan. Schep een kader waarbinnen deze activiteiten kunnen georganiseerd worden. Dinsdag lunchwandeldag? Waarom geen vaste afspraak?

Rechtstaand (of wandelend) vergaderen
Het weer wordt wat zachter. Een uitstekende gelegenheid voor collega's om een wandelingetje te maken. Vergader al stappend in de buitenlucht. De geesten staan op scherp, ideeën komen zo aandwarrelen. Een staande vergadering? Snel en efficiënt. Of gaat u als werkgever nog een stap verder en bent u trendsetter met het aanbieden van rechtstaande opleidingen?

Tijd voor het stretchmoment!
Iedereen die regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit, is gebaat bij een kort beweegmoment. Laat werknemers kennismaken met beweegmomenten en stretchoefeningen. Laat hun computerscherm oplichten als het tijd is v
oor een beweegmoment. Geef als werkgever aan dat deze activiteiten gedragen worden door het beleid.
Inrichting kantoor
Bewegen is meer dan 's middags gaan joggen met hippe zweetband. Ook mini aanpassingen op de werkvloer doen werknemers meer bewegen. Zelfs zonder dat ze zich er bewust van zijn. Een vuilnisbak of printer op afstand, een uitnodigende trappenhal of zit- en statafels. Uw werknemers zullen u er dankbaar voor zijn!