Zo blijft de sportclub van je kinderen betaalbaar

Voetbal, hockey of atletiek? Elke sportclub kost geld. Al kunnen de bedragen sterk uiteenlopen. Waarop let je als je een sportclub kiest voor je kinderen?

Een sportclub kiezen lijkt eenvoudig. Maar je betaalt natuurlijk wel lidgeld. Dus kan je maar beter samen met je kind een weloverwogen keuze maken. Belangrijk is om je af te vragen of jij wilt dat je kind op tennisles gaat of je kind zelf met het idee op de proppen kwam. Er zijn bovendien heel wat trucjes om de sportactiviteiten betaalbaar te houden.

Ga eerst proberen
Hebben jullie iets gevonden dat voor iedereen haalbaar is? Woon dan samen met je kind(eren) eens een training bij. Is de club ingesteld op competitie of gaat het er zeer gemoedelijk aan toe? Wat vind je kind het prettigst? Laat je kind bijvoorbeeld eerst een tenniskamp volgen voor je het meteen voor een heel jaar tennisles inschrijft.

Outfits en materialen uitwisselen
Vraag op tijd hoeveel het lidgeld is en wat er allemaal in de prijs zit. Moet je nog een verzekering betalen? Is het materiaal duur? Check of er geen oudere buurjongens of -meisjes zijn die nog een paar voetbalschoenen of badmintonracket liggen hebben. Je hoeft niet meteen alles nieuw te kopen. Nichtjes of neefjes van dezelfde leeftijd? Zij hebben misschien het nodige materiaal zonder dat je het weet. Ook binnen het gezin kan je, zeker in het begin, outfits en materiaal uitwisselen.

Korting voor het gezin?
Hoe zit het met jou als ouder? Vraagt de club veel van jullie? Is de club dichtbij huis, is er veel of vaak vervoer nodig? Verwachten ze dat je komt supporteren? Organiseert de club ook activiteiten voor de rest van het gezin? Als je met meerdere leden van het gezin lid bent is er vaak korting. Check zeker de voordelen van een gezinsabonnement. Oudere kinderen kunnen met hun studentenkaart ook fikse kortingen krijgen.

Ervaring andere ouders
Steek je licht op bij andere ouders. Zij die al langer lid zijn kunnen hun ervaringen met je delen. Een goed contact met andere ouders? Verenig jullie en overweeg een gezamenlijke inschrijving, zo is de kans op groepskorting groot.

Kijk in je eigen buurt
Je hoeft met je kind niet meteen naar de topsportschool. Ook de hipste en duurste sportclub van de stad is niet altijd nodig. Kijk om te beginnen naar het aanbod in je eigen gemeente. Kinderen die dicht bij huis sporten, kunnen met de fiets naar de sportclub, ouders kunnen makkelijker een beurtrol opstellen om kinderen te brengen en te halen. Het bespaart tijd en geld, en je kinderen bouwen zo een leuke vriendengroep op.