Workation: je kantoor op het strand

Workations zijn hot. Werken op een idyllische plek waar creativiteit en originele oplossingen als vanzelf naar boven komen. Deze combinatie tussen werk en vakantie moet een ongeziene focus opleveren.

Ondernemers blijven verbonden

Ondernemers zijn vaak voor zo’n paradijselijke plek te vinden. Het is een manier om er toch even uit te zijn en tegelijk het klantenbestand niet uit het oog te verliezen. Want een dag geen mails beantwoorden is een dag geen klantenbinding.

Deze plekken zijn bovendien hot spots om gelijkgestemden te ontmoeten en wie weet zelfs te netwerken. Onder een wuivende palmboom uiteraard. Reisagentschappen hebben dit al langer gesnopen. Samen bounden met mensen uit de business in Bali? Of je zaken regelen van op het strand? Voor fans van The Surf Office klinkt dat als muziek in de oren.

Flexwerken in het kwadraat

Is dat ook mogelijk met je team? Met de hele afdeling naar een zuiders huis met zicht op zee of bergflank? Klinkt aantrekkelijk. Maar in dat kleine paradijs moet wel gewerkt worden. Je kan het er ongestoord doen, de focus is optimaal. De combinatie business en pleasure zou tot creatieve en productieve resultaten leiden. Een ultieme vorm van flexwerken? Op deze manier kan je daar weinig tegen hebben, toch?

Als werken tijdens de vakantie de norm wordt

Wel wordt het lastig als je manager jouw vakantie ziet als workation. Blijft je chief je ook tijdens je reis ideetjes opperen of toekomstige taken voorleggen? Volgt een gans team deze manier van werken en blijft het ook tijdens de vakantie online? Dan sluipt deze werkmethode ongetwijfeld de organisatiecultuur binnen. Met kans op een moeilijke werk-privé-balans voor werknemers op lange termijn.

Gaan jullie alvast naar het zwembad

Op reis blijven doorwerken heeft niet alleen effect op je eigen energie en gezondheid, het beïnvloedt ook je medereizigers. Tegen de kinderen: “Gaan jullie maar alvast naar het zwembad. Ik check mijn mails nog even.” Of nog eentje: “Schat, ik moet het dessert overslaan, want ik krijg een dringend telefoontje.” Op deze manier kan je misschien beter twee keer nadenken over die workation…