Werkbaar werk, ook voor zelfstandigen?

Werkbaar werk, een term die we de laatste tijd steeds meer zien opduiken. Is er op dit vlak ook aandacht voor zelfstandigen? Hoe houden zij hun loopbaan draaglijk?

Over de term werkbaar werk is al heel wat gesproken. De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) noemt vier punten die werkbaar werk bepalen: werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans.

Moeilijke combinaties
Uit onderzoek van SERV blijkt dat bijna de helft van de zelfstandigen zijn werk niet werkbaar vindt. Vooral de combinatie arbeid-gezin en het aantal werkuren zijn hier de boosdoeners. Zelfstandigen scoren hier beduidend slechter dan werknemers. Waar liggen de oplossingen? Want ook zelfstandigen moeten soms voor hun zieke ouder zorgen, willen tijd met hun gezin en hebben nood aan vakantie.

Regelingen voor wie?
Een onomkeerbaar feit is wel dat we met zijn allen langer moeten werken. Maar zullen de jobs in hun huidige vorm over tien jaar nog bestaan? Steeds meer werknemers zullen deels of volledig zelfstandig worden. Wat doen we dan met tijdskrediet, zwangerschapsverlof viervijfde-regelingen? Daar heeft een zelfstandige weinig aan. U kan als zelfstandige dus maar beter uw eigen regels opstellen.

Stop met multitasken
Wilt u als zelfstandige overleven? Hou werk en privé dan gescheiden. Multitasken houdt u beter voor een volgend leven. Ga voor 100% focus! Tussendoor wat thuiszaken regelen? Doe dat op een ander moment. U bent bezig met uw werk in uw eigen kantoor. U voelt u meteen een pak professioneler!

Bepaal het ritme van uw werkdag
Breng zelf afwisseling in uw werkdagen. Wissel administratie af met creatieve of dynamischere activiteiten. Ga ook naar buiten, ontmoet uw klanten. Een netwerk is niet alleen voordelig voor uw business, het houdt u ook scherp en geeft energie.

Beperk de workload
Als zelfstandige kan u blijven werken. Een einduur, waarom zou u dat inlassen? Na het avondeten is er toch nog een zee van tijd? Houd toch de workload in de gaten. Dag en nacht bereikbaar zijn, nog gauw die laatste e-mail beantwoorden? Voor uw eigen welzijn legt u best een het aantal uren dat u per dag of maand werkt vast. U blijft er veerkrachtiger door en beperkt op die manier stress.

Blijf groeien
Werknemers in vaste loondienst krijgen regelmatig de kans om zich bij te scholen of naar een congres te gaan. Als zelfstandige houdt u de boot misschien wat vaker af? Natuurlijk, want zo'n cursus of studiedag kost u geld. Toch zijn deze groeikansen het investeren waard. Het brengt u op nieuwe ideeën die zichzelf op termijn terugbetalen.

Leg ontspanningsmomenten vast
De invulling van uw werkdag kiest u zelf. Uiteraard moet het werk gedaan zijn, maar las op tijd rustpauzes in. Dat kan een vrije dag zijn, maar net zo goed een me-moment. Waarom houdt u donderdagvoormiddag niet wekelijks een uurtje vrij voor yoga of andere ontspanningsmomenten? Leg het vast in uw agenda, zodat het een gewoonte wordt.