Welke kosten zijn er bij een uitstap uit tak 23?

Aan een tak 23-verzekering kunnen instap- en beheerskosten verbonden zijn. Maar welke kosten betaalt u als u de polis stopzet, met andere woorden als u uitstapt?

Uitstapkosten

Beslist u om de polis stop te zetten, of een deel van uw belegging op te vragen, dan betaalt u uitstapkosten. Deze verschillen van maatschappij tot maatschappij. Doorgaans komt de uitstapkost neer op een bepaald percentage van het opgevraagde bedrag.

Uitstapkosten variëren ook doorheen de tijd. Hoe vroeger u uitstapt, des te hoger de kosten. Meestal vallen de uitstapkosten na enkele jaren (bijvoorbeeld vijf jaar) weg.

Geen roerende voorheffing

Een belangrijk voordeel aan tak 23 is dat u geen roerende voorheffing moet betalen op de meerwaarde. Niet wanneer uw polis afloopt, maar ook niet als u vervroegd uitstapt of een deel opvraagt.

Opgelet, als u een tak 23-verzekering afsluit met een gewaarborgd rendement, dan is het wel mogelijk dat u roerende voorheffing moet ophoesten. Dit is het geval als u uitstapt vooraleer er meer dan acht jaar verstreken is en u geen overlijdensdekking van 130% onderschreven hebt.

Meer info over de Tak 23 verzekering.