Welke impact heeft de verkiezing van Trump op de Belgische beleggers?

Dat Trump verkozen zou worden tot president van de Verenigde Staten, daar hadden zowat alle analisten geen rekening mee gehouden. Maar welke invloed zal zijn verkiezing hebben op het beleggingslandschap, en dus ook op uw portemonnee?

De Aziatische beurzen kleurden aanvankelijk dieprood, toen duidelijk werd dat Trump de 45ste Amerikaanse president zou worden. Maar een financieel bloedbad bleef in Europa uit. Meer nog, na de verzoenende overwinningsspeech van Trump boekten de Europese beurzen zelfs winstcijfers. Jammer genoeg kwam die speech te laat voor de Aziatische beurzen.

Het grootste probleem voor de financiële markten is dat er vandaag vooral onzekerheid heerst over de precieze plannen van Trump. Het feit dat hij het belang van goede handelsrelaties beklemtoonde, was in tegenspraak met zijn eerder protectionistisch discours tijdens de campagne. Vraag is dus wat er binnenkort zal gebeuren binnen de Verenigde Staten. Die onzekerheid kan leiden tot volatiele markten, en dus een impact hebben op het vertrouwen van beleggers. Onzekerheid kan leiden tot een vlucht naar goud als beleggingsinstrument.

Bepaalde sectoren kunnen goede zaken doen op basis van Trumps plannen, zoals die in zijn campagne naar voor kwamen. Vooral de farmaceutische sector, defensie en de bouwsector lijken gebaat bij de verkiezing van Trump. De verwachte infrastructuurwerken en andere overheidsuitgaven doen de inflatieverwachtingen stijgen en daarmee de obligatierendementen. Uiteraard zijn dit voor beleggers interessante pistes.

Ook inzake de evolutie van de dollar, bijvoorbeeld tegenover de euro, is het afwachten. Wel is de Mexicaanse peso sterk gedaald in waarde, onder andere door de mogelijke bouw van een muur, de aankondiging van een strenger immigratiebeleid in de VS, mogelijke heronderhandelingen van NAFTA en een algemeen verhoogd protectionisme. Ook de emerging markets dalen omwille van de onzekerheid: deze worden immers altijd als risicovoller aanzien dan de aandelen in de Westerse markt. Terwijl veel analisten een sterke val van de dollar voorspeld hadden als Trump verkozen zou worden, is die er voorlopig niet gekomen. Feit is dat het beleid van Trump zal bepalen welke invloed zal spelen op de financiële markten. En dat beleid is nog niet begonnen …