Welke fiscale verschillen zijn er tussen tak 21 en tak 23?

Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die u een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement opleveren) en tak 23-polissen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden). Wij zetten ze op een rijtje.

Fiscaal voordeel

  • Bij een tak 21-levensverzekering kunt u fiscaal voordeel genieten in het stelsel van het pensioensparen (€ 960 maximumpremie in 2018 in het traditionele stelsel (fiscaal voordeel van 30%) of tot € 1.230 in het nieuwe regime (fiscaal voordeel van 25%)) of het langetermijnsparen (€ 2.310 maximumpremie in 2018).
  • Bij een tak 23-oplossing kan dat enkel in het stelsel van het pensioensparen.

Premietaks

  • Bij een tak 21-polis betaalt u een premietaks van 2%, tenzij het om een pensioenspaarverzekering gaat. Dit is net hetzelfde voor een tak 23-verzekering.

Roerende voorheffing

  • Bij een tak 21-verzekering betaalt u roerende voorheffing (op een fictief rendement van 4,75%) als de polis niet langer loopt dan acht jaar of als u het geld opvraagt vooraleer er acht jaar verstreken is. De roerende voorheffing wordt berekend op een fictief rendement van 4,75%.
  • Bij een tak 23-product betaalt u geen roerende voorheffing, tenzij de polis voorziet in bepaalde rendementsgaranties (gestructureerde producten). Die roerende voorheffing wordt dan berekend op de werkelijke waarde, niet op een fictief rendement van 4,75%.

Eindbelasting

  • Bij een tak 21-verzekering betaalt u de taks op het langetermijnsparen als u (minstens één keer) fiscaal voordeel genoten hebt op de premies. Hebt u nooit fiscaal voordeel gekregen op de premies, dan wordt het bijeengespaarde kapitaal niet belast.
  • Bij een tak 23-polis betaalt u geen taks op het eindkapitaal.