Wat mag u als belegger verwachten voor de laatste maanden van 2017?

Na zijn terugblik op het voorbije kwartaal kijkt Evert van Meeuwen, Senior Investment Officer bij Delta Lloyd Life, nu in zijn glazen bol. Wat mag u als belegger verwachten?

Wat zeggen de sterren?

Evert Van Meeuwen: Die staan gunstig. Zowel de zachte als de harde indicatoren bieden mooie vooruitzichten. Op dat vlak dus enkel goed nieuws. Het enige minpuntje is de lage inflatie. Die blijft verrassend laag. De vraag is dan ook hoe de centrale banken hierop zullen reageren. In Europa zit Draghi nog een tijdje aan het roer en moeten we op korte termijn geen stevige renteverhogingen verwachten. In de VS loopt de ambtstermijn van Yelen op haar eind. Wat de toekomst brengt, is daar wat koffiedik kijken …

Wat hebben de aandelenmarkten volgens jou de komende maanden in petto?

Evert Van Meeuwen: Ik denk dat aandelen interessante assets blijven. Zeker in Europa, Japan en de emerging markets. In de VS zijn aandelen ook nog interessant, maar zijn ze over het algemeen vrij duur gewaardeerd.

En wat met obligaties?

Evert Van Meeuwen: De rendementen hierop zijn zeer laag, zeker voor Europese overheidsobligaties. Als je, zoals vele economisten, verwacht dat de inflatie zal stijgen, dan zal de waarde van de obligaties dalen. En al zeker die van obligaties met een lange looptijd.

Wat zijn de onzekere factoren?

Evert Van Meeuwen: Vooral de politieke onzekerheid speelt vandaag. Er zijn de onderhandelingsproblematiek rond de Brexit, het onafhankelijkheidsvraagstuk in Catalonië en de spanningen tussen de VS en Noord-Korea. Als één van die twee laatste conflicten echt escaleert, dan zal dit ongetwijfeld een serieuze impact hebben op de financiële markten. Tot nu toe zijn die zonder problemen overal tussen gefietst, maar dan wordt het pas echt opletten.


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.