Wat brengt het tweede kwartaal van 2017?

Na zijn terugblik op de voorbije maanden kijkt Evert van Meeuwen, Senior Financial Portfolio Management Expert bij Delta Lloyd Life, nu in zijn glazen bol. 

Franse presidentsverkiezingen

De Franse presidentsverkiezingen komen eraan. Marine Le Pen is een voorname kandidaat, Fillon gaat gebukt onder schandalen. Betekent dit dat wie Franse aandelen heeft, deze beter van de hand doet?

Evert Van Meeuwen: De kans op een erg negatief scenario voor de beurzen is beperkt. In de laatste peilingen lagen Le Pen en Macron zij aan zij. Maar het Franse presidentschap is een eerder institutioneel gegeven. Enkel als Le Pen president wordt en haar partij ook de parlementsverkiezingen wint, is een Frexit mogelijk. En die kans wordt door veel insiders als minimaal beschouwd … al is het na de Brexit en de verkiezing van Trump altijd zinvol om met twee woorden te spreken. De fondsbeheerders laten Franse aandelen op dit moment zeker niet links liggen.

Brexit

De Brexit wordt stilaan een realiteit. Betekent dit dat ook de impact ervan op onze bedrijven en economie duidelijker wordt?

Evert Van Meeuwen: Neen, er is nog een hele weg te gaan. Voor de Britse economie zal de impact zeker negatief zijn, dat lijdt geen twijfel. Onlangs vertelde Herman Van Rompuy in een interview dat Europa op dit moment belangrijkere zaken te regelen heeft dan de Brexit: de immigratieproblematiek en de politieke unie. Dat was een opvallend statement. Europa speelt het voorlopig vrij slim tegenover de Britten, vind ik.

Veel banken keren Londen de rug toe. Het lijkt dat Frankfurt en in mindere mate Parijs hiervan de winnaars zullen worden. Zit er ook iets in voor ons?

Evert Van Meeuwen: Niet enkel Frankfurt en Parijs, hoor. Ook Dublin, Luxemburg en Malta zijn aantrekkelijke alternatieven voor -banken die Londen willen verlaten. Brussel lijkt een minder voor de hand liggende optie, al was het maar omdat de voertaal Frans en niet Engels is. Voor fondsbeheerders speelt de Brexit minder als het gaat om een mogelijke verhuis uit het Verenigd Koninkrijk.

Europese economie

De ECB is optimistisch over de Europese economie. Bent u het daarmee eens?

Evert Van Meeuwen: Fundamenteel en op korte termijn zeker. Er wordt een mooie groei verwacht, dus dat zit goed. Maar op langere termijn is er toch heel wat onzekerheid, bijvoorbeeld over de politieke unie. De Eurozone heeft op langere termijn stabiele en goedwerkende politieke instellingen nodig en daar is nog een lange weg te gaan.

Wat betekent dit voor de tak-23 spaarproducten?

Evert Van Meeuwen: De waardering van Europese aandelen ligt voorlopig nog lager dan die van Amerikaanse. Er is dus zeker nog groei mogelijk. Vooral tak 23-producten die hoofdzakelijk in Europese aandelen investeren, kunnen van een stevige economie profiteren.

 


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.