Wanneer volgt een uitbetaling of uitkering van VAPZ?

Spaart u voor een aanvullend pensioen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, dan vraagt u zich misschien af wanneer u uw spaartegoed uitgekeerd zult krijgen. Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje.

In dit artikel
    • Op de einddatum van het contract
      Dit is fiscaal de meest voordelige situatie als de einddatum van uw contract uw 65ste verjaardag is en u tot die datum actief gebleven bent. De kans bestaat dat uw polis voorziet in een eindvervaldag op uw 60ste.
    • Bij uw wettelijke pensionering
      Gaat u met wettelijk pensioen, dan kunt u uw VAPZ-kapitaal opvragen. In de praktijk valt het wettelijk pensioen meer en meer na de 60ste verjaardag.
    • Vanaf uw 60ste, maar vóór de einddatum van de polis
      U kunt uw polis vervroegd stopzetten vanaf uw 60ste, ook al ligt de einddatum van uw contract later in de tijd. U betaalt dan wel uitstapkosten.
    • Vóór uw 60ste?
      Uw VAPZ afkopen vóór uw 60ste is onmogelijk. Wel kunt u stoppen met premies betalen, maar de uitkering volgt pas later.

      Wenst u toch op korte termijn over een gedeelte van het gespaarde kapitaal te beschikken, dan kiest u best voor een voorschot.

    • Bij uw overlijden
      Als u overlijdt vóór de eindvervaldag van de polis, dan wordt het opgebouwde spaartegoed uitgekeerd aan uw nabestaanden. Hebt u gekozen voor een sociaal VAPZ dat ook voorziet in een overlijdensdekking, dan wordt mogelijk nog een extra kapitaal uitgekeerd.
    Deel dit artikel