Wanneer kan je het kapitaal van je IPT opnemen?

Sparen voor je pensioen is per definitie sparen op lange termijn. Zo ook bij een individuele pensioentoezegging (IPT). Maar op een bepaald moment wil je het opgebouwde kapitaal natuurlijk wel ontvangen. Vanaf wanneer kan dat? En hoe wordt dit kapitaal belast?

bbm_gettyimages-610068107.jpg
In dit artikel

    Wanneer wordt je IPT uitgekeerd?

    Het kapitaal van je IPT wordt pas uitgekeerd als je met wettelijk pensioen gaat of als je voldoet aan de voorwaarden voor het vervroegd wettelijk pensioen (maar nog verder wil blijven werken). Wanneer je het kapitaal van je IPT uitgekeerd krijgt, betaal je een ‘eindbelasting’. Hoe hoog die is, hangt af van jouw leeftijd op het moment van de uitbetaling. Je vindt het overzicht in de tabel hieronder.

    Leeftijd bij uitkering 

     Eindbelasting

    60 jaar 

     20% (16,5% bij wettelijke pensionering)

    61 jaar 

     18% (16,5% bij wettelijke pensionering)

    62-64 jaar 

     16,5%

    Vanaf 65 jaar en ‘effectief actief’ 

     10%

    Vanaf 65 jaar en voordien niet meer actief 

     16,5%

    Naast deze belastingvoeten moeten er ook een Riziv-bijdrage van 3,55% en een solidariteitsbijdrage (tussen 0 en 2%) betaald worden.

     

    IPT vervroegd opnemen?

    Je IPT opnemen vóór je wettelijk pensioen is niet langer mogelijk. Wil je toch een gedeelte van de opgebouwde reserve al benutten vóór je pensioen, dan kan dit via een voorschot of inpandgave in het kader van een vastgoedproject


    Leer alle voordelen van de IPT van NN kennen!

     

    Deel dit artikel