Waarom u als zelfstandige ook nee moet durven zeggen

Elke nieuwe opdracht of klant brengt weer extra centen in het laatje. Daar denkt u, net als heel wat andere zelfstandigen, ongetwijfeld ook zo over. Toch is het aan te raden en zelfs gezond om af en toe ook nee te durven zeggen.

Waarom zelfstandigen veel meer ‘ja’ zeggen tegen een nieuwe opdracht dan ‘nee’, ligt voor de hand. Natuurlijk is er het financiële argument: elke nieuwe opdracht betekent weer een extra factuur om op te maken. Maar er is uiteraard méér dan geld alleen. Idealen en dromen, om maar iets te noemen. ‘Die ene opdracht is misschien iets minder interessant, maar ik neem ze toch aan om in de toekomst misschien een droomopdracht van die klant te krijgen’, denken we dan. En dat klopt natuurlijk wel, maar…

de agenda geraakt dan zo vol dat er geen tijd meer over is voor mooie opdrachten.
‘Nee’ zeggen tegen die opdracht waar je eigenlijk niet helemaal achterstaat, maakt dat er ruimte vrijkomt voor ander potentieel werk. Op alles ‘ja’ zeggen zorgt ervoor dat uw agenda al snel volloopt en er geen tijd meer over is om uw echte professionele dromen na te jagen.

leuk werk dat u aanspreekt gaat u veel gemakkelijker af.
Zoals bij alles in het leven, gaan de dingen die u leuk vindt om te doen een pak gemakkelijker en vlotter. Door ‘ja’ te zeggen tegen opdrachten waar u eigenlijk liever ‘nee’ op had gezegd, neemt u zichzelf dat werkplezier af.

plots is er geen tijd meer voor uw privéleven
Het leven is méér dan werken alleen. U hebt een gezin, kinderen, vrienden of hobby’s en ook daar wil u graag tijd in investeren. Af en toe ‘neen’ zeggen om zo eens een weekendje weg te kunnen met familie of vrienden is absoluut nodig om te kunnen ontspannen.

3 tips om nee te leren zeggen

Nee zeggen. In theorie klinkt het natuurlijk gemakkelijker dan het in de realiteit is. Met deze drie tips zegt u gemakkelijker nee.

  1. Gun uzelf bedenktijd
    Geef niet meteen antwoord als men u iets vraagt. Ga eerst voor uzelf na of u tijd en zin hebt in de opdracht en antwoord pas van zodra u een helder antwoord klaar heeft met goede argumenten. Zo vermijdt u onzekere, twijfelachtige antwoorden en staat u rechter in uw schoenen.
  2. Vriendelijk maar to the point
    Verzin geen gekke excuses. Neen is neen en daar hoeft u zeker niet omheen te draaien. Eerlijkheid wordt vaak erg op prijs gesteld. Blijf wel altijd vriendelijk, respectvol en professioneel. Ook als men aandringt.
  1. Sorry is niet nodig
    Wie neen zegt, heeft al snel de reflex om zich daarvoor te excuseren. Dat is niet nodig. Iedereen heeft het recht om nee te zeggen. Wel kunt u aangeven dat een andere opdracht op een ander tijdstip nog steeds welkom is.