Waarom je kinderen zakgeld geven?

Moet je je kinderen zakgeld geven? Het is geen verplichting en vaste regels zijn er niet. Het is wel een manier om kinderen de waarde van geld bij te brengen en ze te leren omgaan met die euro’s.

Kleine kinderen denken op korte termijn en vinden het doorgaans maar raar om geld bij te houden. Het is toch veel leuker om er iets fijns mee te kopen? Hoe hoger de leeftijd, hoe meer kinderen begrijpen dat er, als het over geld gaat, ook op langere termijn kan worden gedacht.

Vanaf wanneer zakgeld?
Wanneer start je dan met zakgeld? Voor een kleuter is een muntstuk iets om mee te spelen. Vanaf de lagere school weten kinderen wel dat geld een soort ruilmiddel is. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst zakgeld krijgen ligt in Vlaanderen rond de zes jaar. Vanaf deze leeftijd leren kinderen rekenen en begrijpen ze stilaan de betekenis van geld, zonder er daarom iets mee te willen doen.

Hoeveel zakgeld?
Er is geen regel die bepaalt hoeveel zakgeld je kan geven. Een eerste aspect om rekening mee te houden is de financiële situatie van je gezin: welk bedrag is haalbaar voor jullie? Daarnaast moet je bepalen wat je kind met het geld kan doen. Is dat om iets leuks te kopen of zit er bijvoorbeeld bij jongeren ook kledinggeld in? Het is de moeite waard om samen alle uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken hoeveel zakgeld gewenst is. Geef ook mee dat door het zakgeld alleen voor extraatjes te moeten gebruiken jongeren geen realistisch beeld hebben van uitgaven die nodig zijn in ‘het dagelijks leven’.

Regelmaat en duidelijkheid
Geef je kind niet alleen een realistisch bedrag, zorg er ook voor dat het telkens hetzelfde bedrag is. Geef zakgeld voor een niet al te lange periode en op een vast moment. Dat is duidelijk en kinderen weten zo ook hoeveel tijd ze met hun zakgeld moeten overbruggen.

Wat als ze zeuren om meer?
Kinderen geven hun geld vaak graag snel uit. Want geld dient toch om iets te kopen? Helemaal normaal dat kinderen, zeker jongere, zo redeneren. Wees wel consequent en hou je aan de regel ‘op is op’. Zo weten je kinderen wel dat ze niet om de haverklap moeten komen zeuren om meer geld te krijgen. Leg dit wel uit, laat je kind ook eigen argumenten geven. Zo kunnen jullie samen goede afspraken maken. Bij oudere kinderen of pubers kan dit soort gesprek ook een aanleiding zijn om het over een vakantiejob te hebben.

Doelen stellen
Zakgeld kan je natuurlijk ook sparen. Een nieuw game op het oog? Daarvoor kunnen je kinderen een stuk van hun zakgeld opzij zetten. Zo leren ze geduld hebben en doelen stellen, en weten ze dat je niet alles meteen kan kopen. Je kind voelt hoe het is om iets te kopen waar je voor gespaard hebt. En de rekenvaardigheden varen er wel bij!

Geen voorschot
Een voorschot of tijdelijk extraatje? Dat lijkt geen goed idee. Het hele ‘opvoedingseffect’ gaat zo verloren. Door te pas en te onpas bij te passen krijgen kinderen de indruk dat geld altijd beschikbaar is.