Veilig en verzekerd naar de zwemles

De klas van uw zoontje of dochtertje heeft zwemles op donderdagnamiddag en vraagt aan ouders om de kindjes te vervoeren. U wil gerust een paar klasgenootjes van uw kind meenemen, maar bent u dan wel verzekerd? Om zeker te zijn, leest u best even verder.

Bent u verzekerd?

Alle inzittenden in uw auto worden gezien als zwakke weggebruikers. Zij zijn door uw verplichte autoverzekering volledig verzekerd tegen alle lichamelijke schade. De wetgeving beschouwt hen immers als zwakke weggebruikers, ook als ze passagier zijn in een auto. U kunt dus op beide oren slapen wanneer u zinnens bent om klasgenootjes van uw zoon of dochter te vervoeren naar de zwemles. Bovendien geldt die bescherming ook wanneer u bij een ongeval zelf in fout bent.

Waar moet u voor opletten?

Uiteraard gelden nog steeds de algemene regels. Zo geeft uw autopolis duidelijk aan wat het maximaal aantal personen is dat u mag vervoeren. Als u meer passagiers vervoert, levert dit achteraf problemen op. Ook voor het gebruik van de kinderzitjes moet u zich aan de regels houden. Uw eigen kinderen zitten verplicht in een kinderzitje zolang ze kleiner zijn dan 1,35 meter. Als u andermans kinderen vervoert over een korte afstand mogen zij achteraan zitten met een gordel. Dit geldt alleen wanneer u over onvoldoende kinderzitjes beschikt.