Vastgoedfinanciering: is een voorschot op uw IPT interessant of niet?

Als u zinnens bent om vastgoed te bouwen, kopen of verbouwen, dan kunt u daarvoor een voorschot opvragen van uw individuele pensioentoezegging (IPT). Een interessante optie? Zeker en vast. Lees hier waarom.

Wie als zelfstandige vastgoed wil verwerven, kan voor een vruchtgebruikconstructie kiezen. Maar de fiscale administratie heeft dergelijke fiscale constructies al een tijdje in het vizier. Vruchtgebruikconstructies zijn zeker niet illegaal, maar worden uiterst streng opgevolgd en gecontroleerd door de fiscus.

Dit neemt niet weg dat u via uw vennootschap toch een voordelige financiering van uw vastgoedproject kunt krijgen. Bijvoorbeeld met een voorschot op de reserve van uw IPT.

Voorwaarden

Als u een voorschot wil opnemen op uw IPT, dan moeten er een aantal voorwaarden nageleefd worden:

  • Het moet gaan om de aankoop, bouw, verbetering, herstelling of verbouwing van vastgoed binnen de Europese Economische Ruimte (alle landen van de Europese Unie + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Concreet kunt u dus ook in het kader van de aankoop van een vakantiehuis uw IPT aanspreken. Belangrijk is wel dat het onroerend goed belastbare inkomsten oplevert.
  • Het geld moet dienen voor een pand waarvan u zelf eigenaar bent of zult worden.
  • Het voorschot is beperkt tot een maximumpercentage van de opgebouwde reserve. Bij de meeste verzekeraars is dit 60%.
  • De voorschotten moeten terugbetaald worden zodra het betrokken vastgoed verkocht wordt.

Welke voordelen biedt zo’n voorschot u?

  • U kunt nu al van een deel van de opbrengst van uw IPT genieten. U hoeft dus niet te wachten tot uw wettelijke pensioendatum.
  • U hoeft niet langs te gaan bij de notaris. U vermijdt notariskosten en registratierechten.
  • U betaalt enkel een beperkte intrest op het ontleende bedrag. Vaak is die intrest een stuk lager dan de intrestvoet die u betaalt op een woonkrediet.
  • Het geld is na uw aanvraag vrijwel meteen beschikbaar.

Het voorschot dat u opgenomen hebt, wordt verrekend met het pensioenkapitaal op einddatum. U kunt het voorschot vervroegd terugbetalen, maar dat hoeft niet. Dat is echter wel verplicht als u het betrokken pand verkoopt.

De nadelen?

  • Als u het voorschot niet vervroegd terugbetaalt, zal uw eindkapitaal van uw IPT uiteraard lager liggen.

Verschil met een bulletkrediet

Een voorschot gaat van uw reserve en krijgt u meteen uitgekeerd. Bij een bulletkrediet wordt het volledige spaartegoed pas uitgekeerd op de einddatum en meteen uitbetaald aan de kredietverstrekker.