Uit hoeveel uur bestaat de ideale werkweek?

Werkweken van 50 uur of meer zijn eerder regel dan uitzondering. Helaas herkent 1 op 5 werknemers dit fenomeen.

Volgens de wet werkt de Belgische werknemer officieel 38 uur per week of 7,5 uur per dag. Maar hoe doen we dat in de praktijk? En hoeveel uur telt die ideale werkweek nu echt?

Versoepeling 38-urige werkweek
Hoeveel uur we wekelijks met zijn allen moeten werken? Het topic is hot! Zopas nog legde minister van Werk Peeters een voorstel op tafel dat de 38-urige werkweek op de korrel neemt. Het voorstel laat werknemers toe om in drukkere periodes meer uren te werken. In ruil daarvoor werken ze minder tijdens kalme periodes. Arbeidscontracten zouden dan niet meer opgesteld worden op basis van de gepresteerde uren per week, maar per jaar. Bedrijven zouden wel vrij zijn om dit al dan niet toe te passen. Op piekmomenten zou er ook maar maximum 45 uur gewerkt mogen worden.

De ideale werkweek telt 25 uur?
Aan de andere kant van de wereld denken ze daar anders over. Een werkweek van ongeveer 25 uur lijken ze in Australië ideaal te vinden, het zou een positieve invloed op onze cognitieve vaardigheden hebben. Een werkweek van meer dan 25 uur zou juist negatieve gevolgen hebben. Uit de Australische studie blijkt onder meer dat een productieve werkweek voor 40-plussers maximaal drie dagen moet duren. Zo verminder je de kans op een burn-out en kun je écht productief aan de slag gaan.

35 uur voor work-life balance
Een werkstelsel waar je work-life balance niet onder lijdt? De 30-urenwerkweek! Het model zou een oplossing bieden voor heel wat sociaal-economische problemen. De kortere arbeidstijd zou de mentale werkdruk en ook het aantal psychische klachten aanzienlijk verminderen. Lange werkuren leiden dan ook tot een slechtere gezondheid, zegt een rapport van de progressieve denktank Poliargus. Al brengt die 30-urenwerkweek voor bedrijven onvermijdelijk extra kosten met zich mee. Kosten die ze zullen proberen te compenseren?

Werknemer bepaalt zelf
Of laten we werknemers gewoon vrij? Mogen mensen niet individueel beslissen hoeveel uren ze werken? Een werkweek van 20 uur en geen nood aan drie auto's voor de deur? Dat mag. Eerder in de wieg gelegd voor 50 uur per week, ontspanning en family time laat je voor wat het is. Moet die keuze dan ook niet mogelijk zijn?

 


Lees ook de andere resultaten uit het Delta Lloyd Life gezonderzoek.