U was zelfstandige, maar wordt bediende. Wat met uw verzekeringen?

Zet u uw zelfstandige activiteit stop en gaat u opnieuw als bediende aan de slag? Volg dan onze tips met betrekking tot uw verzekeringen.

Uw pensioen
Als u een VAPZ afgesloten heeft, meld dan aan uw verzekeraar dat u niet langer zelfstandige bent. Laat uw VAPZ gewoon verder lopen, zonder dat u verder premies hoeft te storten. Het opgebouwde kapitaal blijft intrest opleveren en krijgt u uitgekeerd op de eindvervaldag van uw VAPZ.

Had u een IPT via uw vennootschap, laat het opgebouwde kapitaal dan gewoon staan tot de eindvervaldag van het contract.

Uw inkomen
Uw hospitalisatieverzekering kunt u best behouden. Neem daarvoor contact op met uw makelaar of verzekeraar. Als uw nieuwe werkgever zelf een hospitalisatieverzekering aanbiedt, dan kunt u best beide polissen met elkaar vergelijken en er vervolgens de voordeligste uitpikken.

Ook uw polis Gewaarborgd Inkomen is niet plots waardeloos geworden, maar vaak worden dergelijke polissen toch stopgezet als de zelfstandige activiteit een einde neemt. U moet alleszins wel uw verzekeraar op de hoogte brengen van uw gewijzigde statuut.

Uw voertuigen
Verwittig uw verzekeraar ervan dat u niet langer zelfstandige bent. Dit is belangrijk voor uw autoverzekering. De kans is reëel dat uw premie verlaagd wordt.

Brand en bedrijfsschade
Gebruikt u uw huis niet langer voor uw zelfstandige activiteit, meld dit dan aan uw verzekeraar. Het is ook best mogelijk dat de verzekerde kapitalen verlaagd kunnen worden, bijvoorbeeld om dat u geen goederen meer opslaat bij u thuis.

Huurde of bezat u een bedrijfsgebouw, zorg er dan voor dat de brandverzekering opgezegd wordt. Behoud de brandverzekering wel zo lang u het gebouw gebruikt.

Uw aansprakelijkheid
Als werknemer kan een familiale verzekering volstaan voor u. Uw professionele aansprakelijkheidsverzekeringen (BA Uitbating, beroepsaansprakelijkheidsverzekering …) mag u opzeggen. Had u als zelfstandige een rechtsbijstandsverzekering, licht dan uw verzekeraar in over uw nieuwe statuut. Misschien kiest u op dat moment beter een andere rechtsbijstandsverzekering.