Tips tegen het hangen

Hoeveel tijd mogen jongeren aan hun smartphone of computer spenderen? Wanneer sleur je ze de zetel uit? Kortom: hoe krijg je pubers in beweging?

Pubers kunnen er wat van, ze hangen soms gewoon. Niks mis mee. Maar door de stijging van de schermtijd komt het bewegen wel meer in het gedrang. Voor kinderen en jongeren wordt algemeen minimum 60 minuten bewegen per dag aanbevolen.  Dit mag gespreid worden over de dag, met minimum 10 minuten bewegen na elkaar. Bijkomend zouden ze minstens 3 keer per week specifieke activiteiten moeten doen om de (grote) spieren en botten te versterken.

Maak afspraken over schermtijd
Spreek af wanneer schermtijd kan. Overleg met je kind, maar stel wel grenzen. Leg uit dat uren gamen niet gezond is. Wees heel duidelijk in je afspraken en herhaal ze ook regelmatig.

Interesse tonen en stimuleren
Houdt je kind van sport? Moedig hem of haar dan aan. Laat ze een sport beoefenen die bij ze past. Vraag hoe het op de training ging, ga regelmatig supporteren en laat ze ook gewoon wat bewegen, zonder daarom meteen aan zware topsport te denken.

Bewegen is meer dan sporten
Bewegen is wel degelijk iets anders dan sporten. Stimuleer jongeren om naar buiten te gaan. Laat ze skaten op het buurtplein. Hoe meer de omgeving geschikt is om te bewegen, hoe makkelijker het voor jongeren is om ook echt te bewegen. Hippe moestuin? Laat je pubers de groenten oogsten, moedig ze aan om de hond uit te laten.

Samen basketten
Als je als ouder regelmatig beweegt, vinden kinderen bewegen vanzelfsprekend. Al kan dat in de puberteit wel keren. Dan kan je maar beter met originele voorstellen komen. Hang een basketring aan de muur en daag je zoon of dochter uit om ’s avonds een uurtje te basketten. Het is goed voor lichaam en geest en levert behoorlijk wat quality time op.

Fiets naar school of winkel
Het goede voorbeeld geven als ouder klinkt wat als een open deur intrappen, maar het effect ervan wordt onderschat. Neem je zelf vaak de fiets om boodschappen te doen, wandel je elke ochtend naar het station? Kinderen groeien met deze gewoonten op en vinden dit gedrag vanzelfsprekend. Ze zullen zo ook sneller zelf actieve verplaatsingen doen.