Tien tips voor gezonde drankjes op het werk

Voldoende drinken is belangrijk, ook op het werk. Deze tips helpen zowel u als werkgever en uw werknemers een gezonde keuze te maken.

  1. De basis van al wat we drinken zou water moeten zijn. Zorg er daarom voor dat uw medewerkers altijd gratis vers en fris water ter beschikking hebben.
  1. Maar doorheen de dag hebben mensen al wel eens zin in wat afwisseling. Melk, vruchtensap, thee of koffie zijn dan de beste opties. Dat koffie en thee vocht afdrijven is een mythe. Ze mogen dus gerust meetellen als alternatief.
  1. Kruidenthee bestaat in tal van smaken en variëteiten. Een aantrekkelijke mand met veel verschillende smaken geeft mensen zin om die ook te drinken.
  1. Suikerklontjes in thee of koffie betekenen onzichtbare calorieën en kunnen bij uw medewerkers enkele uren later een sterke concentratiedip veroorzaken. Voorzie dus ook alternatieve zoetstoffen zoals aspartaam of stevia.
  1. De frisdrankautomaat weghalen zou op heel wat werkvloeren tot een revolutie kunnen leiden. Wat u wel kunt doen, is light dranken voorzien, maar ook daar drinken mensen beter niet te veel van.
  1. Er zijn nu ook gebruiksvriendelijke en natuurbewuste drankautomaten met gezonde fruitsappen en verschillende soorten thee. Een gezonde keuze, dankzij hun 100% natuurlijke karakter, zonder toevoeging van extra suikers, kunstmatige ingrediënten, kleurstoffen of bewaarmiddelen.
  1. Voorzie mooie waterglazen of hippe drinkbussen voor uw medewerkers. Zodra ze die in het zicht zetten zullen ze sneller geneigd zijn nog wat water te drinken. En een fles nemen ze makkelijk overal mee naartoe.
  1. Om water extra smaak te geven, kunt u wat druppels citroensap toevoegen. Meteen nog gezond ook. Andere smaakmakers zijn bevroren fruit, muntblaadjes of takjes tijm.
  1. Hebben mensen de neiging te weinig water te drinken, dan bestaan er apps om hen eraan te herinneren. Waterlogged (voor Apple) en Water Your Body (Android) houden bij hoeveel water iemand gedronken heeft en hoeveel ze nog moeten drinken, en geeft een seintje wanneer ze te lang droog staan.
  1. Nog te vaak gaan sociale gelegenheden op het werk gepaard met het schenken van alcohol. Een strikter beleid hieromtrent mag wat overdreven lijken, maar de cijfers spreken voor zich: 1 op 3 bedrijven werd al geconfronteerd met functioneringsproblemen ten gevolge van alcohol- en druggebruik. En functioneringsproblemen blijken vooral het gevolg van alcoholgebruik te zijn (93%).