Terugblik op het eerste kwartaal van 2017: Verenigde Staten en Nederland

Het eerste trimester van 2017 loopt op zijn einde. We hebben twee maanden Trump achter de rug, de Brexit is van start gegaan en de verkiezingen in Nederland en Frankrijk beroeren de gemoederen. Welke impact ziet Evert van Meeuwen, Senior Financial Portfolio Management Expert bij Delta Lloyd Life, op de financiële markten?

Verenigde Staten en Trump

Op 15 maart verhoogde de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de basisrente met 0,25%.  Ook werd aangekondigd dat er later dit jaar nog twee verhogingen zullen volgen. Is dit een goede zaak?

Evert Van Meeuwen: Jazeker. De markt verwachtte dit en die verwachting is uitgekomen. Een grotere of kleinere verhoging zou tot ongerustheid kunnen leiden hebben, maar die is dus niet nodig.

Wat is je bijgebleven van de eerste twee maanden van Trumps presidentschap? 

Evert Van Meeuwen: Uiteraard het inreisverbod, waarmee Trump duidelijk aantoonde dat hij de harde toon van tijdens de campagne wil handhaven. Voorts vallen vooral de internationale spanningen die hij creëert met onder andere China, Rusland, Duitsland, Iran … me op. En ten slotte is het stopzetten van de handelsakkoorden zeker geen goede zaak voor de wereldeconomie.

Hoe verklaar je dat de Amerikaanse beurzen sinds de verkiezing van Trump blijven stijgen en record na record breken?

Evert Van Meeuwen: Ik merk dat de markten vooral focussen op de mogelijke positieve effecten van Trumps plannen, zoals deficit spending en grote infrastructuurprojecten. Dat heeft voor de zgn. Trump Rally en ‘animal spirit’ gezorgd. Ook de economische indicatoren en verwachtingen zijn solide. Aan de onzekerheid die zijn optreden meebrengt wordt duidelijk minder aandacht besteed, vandaar de recordkoersen.

Nederland

Onlangs werden er in Nederland verkiezingen gehouden. Hoe reageerden de beleggers?

Evert Van Meeuwen: Opluchting was de algemene teneur, al zal de coalitievorming zeer lastig worden.

 


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.