Terugblik op het derde kwartaal van 2017

Het laatste kwartaal van 2017 is ingezet. De politieke spanningen in Catalonië en Madrid lopen verder op, terwijl ook de rust tussen de VS en Noord-Korea nog niet weergekeerd is. In deze bijdrage kijken we even terug naar de afgelopen maanden en de belangrijkste financieel-economische gebeurtenissen. In een volgend artikel nemen we onze glazen bol erbij en laten we Evert van Meeuwen, Senior Investment Officer bij Delta Lloyd Life, in de toekomst kijken.

Aandelen doen het goed

“Als we terugkijken naar de evolutie sinds het begin van 2017, dan stellen we vast dat aandelen het dit jaar fantastisch doen. De Eurostoxx 50 laat een year to date rendement optekenen van meer dan 9%. De Amerikaanse S&P doet nog beter met meer dan 14%. Maar daar moeten we een belangrijke kanttekening bij maken. In de S&P-index beleg je in dollars. Deed je dat vanuit Europa, dan bedroeg je year to date rendement niet 14%, maar slechts iets meer dan 2%. Omgekeerd, als een Amerikaan in de Eurostoxx 50-index belegd had, dan was zijn rendement opgelopen tot meer dan 22%. De oorzaak hiervoor ligt bij de zwakke dollar.”

Hoe komt het dat de dollar aan waarde ingeboet heeft?

Evert Van Meeuwen: Dan gaat het uiteraard over Trump. Meteen na Trumps aanstelling, gingen de aandelenbeurzen naar beneden. Maar een halve dag later begonnen de aandelenmarkten aan een opmars, vooral door het vooruitzicht op belastingverlagingen en infrastructuurprojecten. Enkele maanden later is dit optimisme grotendeels weggeëbd, omdat de meeste hervormingen niet rond geraken. Daarbij komt dan nog de politieke crisis met Noord-Korea. Rond nieuwjaar werd nog uitgegaan van een pariteit tussen de euro en de dollar. Vandaag is die verhouding 1,17.”

De VS hebben nochtans een lange periode van groei achter de rug?

Evert Van Meeuwen: Klopt, en ook dat speelt mee. De Verenigde Staten zitten al een stuk verder in de economische cyclus dan Europa. Dit maakt dat de verwachtingen voor Europa wat optimistischer zijn dan voor de VS.


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.