Structurele maatregelen voor beweging op het werk

Beweging promoten als bedrijf? Welke structurele maatregelen kan u nemen?

Bewegen op het werk is niet vanzelfsprekend. Het aantal 'actieve' jobs met voldoende lichaamsbeweging is in vijftig jaar tijd zo ongeveer gehalveerd. De aard van de job, de werkomgeving: voldoende bewegen tijdens het werk is niet voor elke werknemer haalbaar. Of toch? Welke structurele maatregelen maken meer bewegen mogelijk?

Fietsvergoeding of bedrijfsfiets?
Sportieve werknemers kunnen een mooi extraatje bij elkaar fietsen. Met een fietsvergoeding van 0,22 euro per kilometer komt een werknemers al gauw aan 100 euro per maand. Gaat u als werkgever nog een stap verder en stelt u een bedrijfsfiets ter beschikking? Met helm, fluo hesje en gratis regenkledij?

Mobiliteitsbudget
Het mobiliteitsbudget is een alternatief voor, of aanvulling op, de bedrijfswagen. Werknemers krijgen een budget dat ze kunnen spenderen aan het meest geschikte vervoersmiddel. Een manier om de wagen vaker aan de kant te laten? Ook terugbetaling van het openbaar vervoer is een stap in de goede richting. Want wie met trein of bus naar het werk gaat komt makkelijker aan 10.000 stappen per dag!

Sportinfrastructuur
Looppiste aan het bedrijf? Basketring op de werkvloer? Het zijn zonder twijfel ingrepen die werknemers aanzetten tot beweging. Kan u niet in elke vestiging evenveel accommodatie aanbieden? Ook sportcheques of een bijdrage voor fitnessabonnement behoren tot de mogelijkheden.

Strijkatelier
Het klinkt misschien gek, maar ook een strijkatelier kan soelaas bieden. Het personeel massaal aan het strijken zetten? Helemaal niet. Maar werknemers die hun strijk via het werk laten doen, hebben meer tijd om te gaan sporten. Logisch, toch?