Stilte voor de creatieve storm

Wil je werknemers laten knallen met de meest creatieve ideeën? Productiviteit regelrecht de hoogte in? Maak het dan stil!

Recht op stilte

Lawaaioverlast op het werk behoort tot de grootste ergernissen van werknemers. Een bedrijf moet dan ook ruimten voorzien waar het stil is. Daar heb je als werknemer recht op. Ook voor werkgevers speelt dit in het voordeel, want een stille werkomgeving zou de creativiteit stimuleren.

Goede afspraken

Beperk zelf ook de geluidsprikkels op de werkvloer. Spreek af met collega’s waar je lange telefoongesprekken kan voeren en waar de stiltezone is. Laat je bliepjes en tunes van je smartphone lekker op volle toeren draaien? Overleg met je collega’s en kom tot een akkoord.

Betere concentratie

Als je omgeving rustig is, dan is de kans ook groter dat je hoofd volgt! En een rustig hoofd heeft meer ruimte om zich te concentreren. Gevolg: de productiviteit gaat de hoogte in. In een rumoerig kantoor waar iedereen door elkaar praat, telefoontjes pleegt en rondloopt, moet je voortdurend je aandacht verdelen.

Stille brainstorm

Brainstormsessies zijn populair. Maar hoe vaak leveren ze iets op? Mondige collega’s doen hun ding, terwijl zo waardevolle ideeën van een iets schuchtere collega misschien achterblijven. Als er de hele tijd gepraat wordt kan het voor sommigen ook moeilijk zijn om je eigen gedachten te ontwikkelen. Een stilte inlassen, kan verrassend veel ideeën opleveren.

Geroezemoes koffiehuis op je desktop

Een rustig kantoor is goed, maar dat wil ook niet zeggen dat je een speld moet horen vallen. Onderzoek toont aan dat zowel een te rustige als een te luide werkomgeving slecht is voor je creativiteit. Een stille werkplek (<50 dB) stimuleert niet, een te lawaaierige omgeving (>85 dB) al evenmin, die frustreert alleen maar en leidt af. Een rustig achtergrondgeluid zoals in een koffiehuis zou de creativiteit flink aanwakkeren. Heb je niet de kans om in een hippe bar te gaan werken? Dan zijn er tools om op je computer herkenbare achtergrondgeluiden af te spelen. Als ze maar niet te veel kopjes laten vallen!

Dagdromen

Hé, word eens wakker en zit niet zo te dromen! Als je ooit op deze manier uit je zalige dagdroom wordt gehaald, dan heb je voortaan een antwoord klaar. Want rust is voor je hersenen essentieel om ideeën te laten rijpen. Gun jezelf dus regelmatig de tijd om ogenschijnlijk te ‘prutsen’. Op kantoor, maar ook als thuiswerker, zelfstandige of koffiebaradept. Het brengt ook veel meer op dan mails checken of spelletjes spelen. Dus weg, die schuldgevoelens over dagdromen. Het is verantwoord niksen!