Orde op zaken in je financiën

Weet jij wat er maandelijks van geld binnen en buiten gaat? Ergens nog slapende rekeningen staan? En kan je eigenlijk ‘oververzekerd’ zijn? Ook financiën zijn soms toe aan een lenteschoonmaak.

Inventariseer inkomsten en uitgaven
We weten doorgaans wel wat we verdienen en wat er maandelijks betaald moet worden. In grote lijnen dan. Want je zou versteld staan van doorlopende opdrachten, abonnementsgeld of boodschappen waar je niet meteen rekening mee houdt in je financieel overzicht. Daarom is het belangrijk om alle inkomsten en uitgaven te inventariseren.

Check je slapende rekeningen
Wij Belgen hebben samen meer dan 400 miljoen euro staan op slapende rekeningen. Dat zijn rekeningen waarmee al jaren niets meer is gebeurd, met daarop geld waarvan niemand de eigenaar nog kan contacteren. Tijd om te kijken of er bij jou zulke rekeningen openstaan.

Betaal je dubbele verzekeringen?
Ben jij twee keer voor hetzelfde verzekerd? Wat biedt jouw hospitalisatieverzekering en wat biedt het ziekenfonds? Is er overlap? Misschien geniet je een reisbijstandsdekking via je kredietkaart. Is dit ook echt de bijstand die je nodig hebt? Het vraagt wat tijd en inspanning, maar het is de moeite waard om deze zaken na te gaan.

Ga shoppen
Maandelijkse uitgaven die zonder dat je het weet van je rekening gaan. Een abonnement op Spotify waar je eigenlijk niets mee doet? Een pakket voor je smartphone dat je niet volledig gebruikt? Klant is koning, dus vergelijk. Niets mis met wat shoppen.

Al aan een pensioenplan gedacht?
We worden met zijn allen ouder en we moeten langer werken. Na je loopbaan behoud je graag dezelfde levensstandaard. Op welke leeftijd begin je aan een appeltje voor de dorst te denken? Welke regeling is voor jou het voordeligst? En wat kan een persoonlijk pensioenplan voor je betekenen? Ook hier is het raadzaam om goed uit te zoeken wat het best bij jou past. 

Wat doe je met spaargeld?
Je wilt maandelijks wel wat centen opzijzetten. Maar dat lukt niet elke maand even goed? Spaar je voor onvoorziene kosten, voor later? Stel een echt spaarplan op. Anders blijft het vaak bij goede voornemens. Sparen voor iets concreets maakt het allemaal ook wat haalbaarder. Stel ook op hoe je dat zal doen. Is dat met een percentage van je salaris, of zijn het vaste kosten die je uitspaart?

Raad van financiële adviseurs
Soms is het goed om professioneel advies te vragen. Het bespaart je een hele zoektocht en je weet meteen waar je aan toe bent. Welk plan past het best bij jouw profiel? Check of je wensen overeenkomen met je financiële situatie. Een jaarlijkse afspraak bij een financieel adviseur kan veel zorgen voorkomen.