Moet u uw schuldsaldoverzekering afsluiten bij de bank waar u leent?

Als u een hypotheeklening aangaat om een woning te kopen, dan is de kans groot dat de bank u verplicht om ook een schuldsaldoverzekering te onderschrijven. Waarom is dat nodig en moet u die polis bij diezelfde bank afsluiten?

Een schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat de nabestaanden in het geval van een overlijden niet opgezadeld worden met een loodzware leninglast. We illustreren dit met een voorbeeld: Jan en Griet kopen een huis en sluiten daarvoor een woonkrediet af met een kapitaal van € 200.000. Tevens onderschrijven ze elk van beiden een schuldsaldoverzekering a rato van 100% van het ontleende kapitaal. Als Jan of Griet zou overlijden vooraleer de lening volledig terugbetaald is, dan valt de resterende leninglast integraal weg en wordt het huis volledig eigendom van de overlevende partner.

Verplicht?

Neen, een schuldsaldoverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aangeraden. Bovendien kennen veel banken slechts een woonkrediet toe als u een schuldsaldoverzekering onderschrijft.

Bij de bank zelf afsluiten?

Dat is een mogelijkheid. Banken bieden u de kans om de schuldsaldoverzekering bij hen te onderschrijven in ruil voor een lagere rentevoet op uw lening. Dat oogt interessant, maar er schuilt een addertje onder het gras. U moet immers opletten dat u uw schuldsaldoverzekering niet veel te duur betaalt, zodat het voordeel van uw lagere rentevoet volledig verdwijnt. Het is daarom een goed idee om eens bij een verzekeringsmakelaar langs te gaan en te vragen naar een offerte voor een schuldsaldoverzekering. Hij kan voor u op zoek gaan naar de meest voordelige oplossing op de markt. Pas dan kunt u de juiste financiële vergelijking maken met het voorstel van uw bank.