Megatrend 5: Hoe kunt u als belegger profiteren van de digitalisering?

The future is digital … zo ziet het er meer dan ooit naar uit. Welke impact dit zal hebben op onze economie, kon u lezen in ons vorig artikel. Nu gaan we dieper in op de opportuniteiten van de digitalisering voor u als belegger.

Evert Van Meeuwen, Senior Investment Manager bij Delta Lloyd Life: “De zgn. 4e industriële revolutie, die zich onder andere uit via robotics, artificial intelligence en het Internet of Things, biedt beleggers mooie kansen. Zo toont de Nasdaq aan dat technologie een interessante belegging kan zijn. Altijd is het evenwel opletten voor de creatie van een bubbel, zoals we eind jaren ’90 de dotcom-bubbel gekend hebben. Daarnaast kan je als belegger uiteraard kiezen voor venture capital. Er zijn vandaag een massa start-ups die proberen om een plaats te veroveren in de digitale wereld van morgen. Maar ook daarbij is het belangrijk om de juiste selectie te maken. De meeste startende bedrijven overleven slechts minder dan twee jaar. Vaak hebben ze in de beginfase ook heel wat kapitaal nodig om van start te kunnen gaan.”

Toch moet je als belegger niet uitsluitend naar nieuwe bedrijven kijken, vindt Evert Van Meeuwen. Ook gevestigde waarden kunnen waardevolle beleggingspistes vormen: “Het is belangrijk om te achterhalen welke bedrijven met een langere geschiedenis de juiste investeringen doen om mee te zijn met de nieuwe trends. De gemiddelde levensduur van een groot bedrijf is nog slechts 18 jaar. De productencyclus wordt altijd maar korter. Kort op de bal spelen is meer dan ooit een absolute must, ook voor ondernemingen die al een mooi track record achter zich hebben. Wie daaruit de juiste bedrijven kan selecteren, heeft mooie perspectieven als belegger.”


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.