Megatrend 3 : Hoe kunt u als belegger profiteren van de vergrijzing?

De vergrijzing bezorgt nogal wat politici de nodige kopzorgen. Toch biedt de veroudering van de bevolking ook enkele interessante opportuniteiten voor beleggers. Wij zetten ze alvast op een rijtje.

Volgens Evert Van Meeuwen, Senior Investment Officer bij Delta Lloyd Life, bieden verschillende sectoren mooie kansen voor beleggers.

Assistentiewoningen

“Assistentiewoningen zijn al enkele jaren booming. Tegen 2030 zal om en bij een derde van de Belgische bevolking gepensioneerd zijn. Toch willen veel mensen steeds langer zelfstandig wonen. Assistentiewoningen zijn in dat kader een interessante piste. Als belegger kan je rechtstreeks investeren in een assistentiewoning of eerder in vastgoedfondsen.”

Farma

Een sector die ook de nodige groeiperspectieven biedt, is de farmaceutica. Om evidente redenen: de stijgende levensverwachting zorgt ervoor dat mensen tot op steeds latere leeftijd medische verzorging nodig hebben.

Zorgsector

Naar analogie met de farmaceutica heeft ook de zorgsector veel te winnen bij de verouderende bevolking.

Robotisering

Een trend die iets verder van de vergrijzing afstaat, maar waarmee onrechtstreeks toch verbanden gelegd kunnen worden, is de robotisering. Nieuwe technologieën worden steeds belangrijk en automatisering is een codewoord voor de komende 10 jaar.

Opgelet voor bubbels

Evert Van Meeuwen: “Het gevaar bestaat natuurlijk dat er bij bepaalde sectoren of activiteiten een bubbel gecreëerd wordt. Denk aan de dotcom-bubbel op het einde van de jaren ’90. Diversificatie is en blijft een must.”

 


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.