Megatrend 2: Online onderwijs … wat brengt de toekomst?

Online hoger onderwijs volgen in plaats van op een traditionele campus is booming in de Verenigde Staten. Maar ook in Europa groeit de interesse voor online onderwijs. Wij zetten op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn en leggen u vervolgens ook uit hoe u bij deze trend garen kunt spinnen als belegger.

Voordelen van online onderwijs

  • Je kan je studies perfect inpassen in je tijdschema. Zeker als je dit combineert met een job, is dit een belangrijke meerwaarde.
  • Moet je taken afwerken, dan kan je dit ook makkelijker in je agenda plannen.
  • Je kan opleidingen volgen aan buitenlandse onderwijsinstellingen, zonder dat je je hoeft te verplaatsen.

Nadelen van online onderwijs

  • Je hebt minder directe contacten met andere studenten en docenten.
  • Een kleinere betrokkenheid bij activiteiten (vergeleken bij een campus)
  • Je bent in grotere mate afhankelijk van de betrouwbaarheid van je IT-infrastructuur, onlineverbinding, software …

Opvallende trends

Online les volgen bij de beste

Het is vandaag mogelijk om gratis online cursussen te volgen aan de meest gerenommeerde universiteiten ter wereld. “Dit biedt geïnteresseerde studenten heel wat mogelijkheden, maar geldt ook als een waarschuwing voor onderwijsinstellingen die minder hoog aangeschreven staan”, stelt Evert Van Meeuwen, Senior Investment Officer bij Delta Lloyd Life. “Want waarom zou je naar een universiteit gaan die eerdere middelmatig scoort qua niveau terwijl je online les kunt volgen bij de allerbeste? De toegang tot dergelijke online-opleidingen is vandaag ook veel democratischer dan in het verleden. In de internetwereld geldt vaak ‘the winner takes it all’.”

Theorie online, oefeningen in de klas

Traditioneel krijgen studenten les in een klaslokaal en maken ze thuis oefeningen over de geziene leerstof. Er gaan meer en meer stemmen op om dit principe om te keren: thuis bekijken de studenten een video met de theorie, daarna komen ze in de les samen om oefeningen te maken. Daarbij kunnen ze vragen stellen aan de lesgever. In het huidige secundair onderwijs ligt vandaag al minder focus op uit het hoofd leren dan vroeger. Meer en meer wordt er aandacht besteed aan het uitwerken van projecten.

Ontwikkelingshulp

De toenemende onlinemogelijkheden inzake onderwijs openen volgens Evert Van Meeuwen ook geweldige perspectieven in het kader van ontwikkelingshulp. “Het is intussen mogelijk om laptops te ontwikkelen op een goedkopere manier en ervoor te zorgen dat de batterijen veel langer meegaan. De website http://one.laptop.org/ biedt tablets aan vanaf 35 dollar. Zo kunnen er massa’s boeken op een laptop geplaatst worden en hoe afgelegen je ook woont: iedereen heeft zo toegang tot educatie. Bovendien hebben zelfs heel afgelegen plaatsen tegenwoordig WIFI.”

Kansen voor u als belegger

Welke mogelijkheden houdt deze trend in voor u als belegger? Dat leggen we u uit in een volgend artikel.


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.