Mediterend de werkdag door?

De maanden voor de zomerbreak zijn voor velen nog drukker dan anders. Na de zomer dan maar met een propere lei beginnen? Waarom niet met een gezonde portie meditatie tijdens de werkdag. 

Mediteren? Dat is voor stresskippen en zweverige types. Oké, er zijn grenzen. In lotushouding een vergadering starten is niet iedereen gegeven. Maar dat is ook niet waar meditatie om draait. Mediteren gaat eigenlijk heel eenvoudig over ‘een kort moment voor jezelf’. Of je nu in een groot bedrijf werkt of als zelfstandige thuis aan je bureau zit.

Voor je werkdag begint
De dag goed beginnen kan ook voor de dossiers, meetings en goals op je wachten. Maak ’s ochtends enkele minuten vrij om je gedachten even los te laten voor je aan het werk gaat. Doe dat liever niet aan een overvolle ontbijttafel. Focus je op je ademhaling en doe kort wat oefeningen. Het is de ideale manier om energiek en zonder stress aan je werkdag te beginnen.

Ademhalen tijdens moeilijk gesprek
Eens je wat vertrouwd bent met meditatie en basic ademhalingsoefeningen kan je ze op eender welk moment toepassen. Rustig via je buik ademhalen kan helpen als je bijvoorbeeld een moeilijk gesprek moet voeren. Door je op je ademhaling te concentreren blijf je rustiger. Je stem slaat ook minder snel over, zodat je een meer zelfverzekerde indruk maakt.

Zen met een app
Voor alles heb je tegenwoordig ook een app. Dat is met meditatie niet anders. Welke app je een goed gevoel geeft verschilt van persoon tot persoon. Een ding is zeker: er bestaat veel rotzooi als het gaat over ademhalings- of meditatie apps. Maar er zijn ook voltreffers. Zo is er Headspace. De app werd al miljoenen keren gedownload en gunt je dat moment met jezelf. Technologie en mediteren in één pakketje? Als een app ons ‘mindful’ leert te zijn, waarom niet?

Samen met collega’s
Als werkgever kan je zelf ook iets ondernemen. Pols eens bij je personeelsleden of er interesse is in een sessie mindfulness of aanverwante workshops. Voor bedrijven is de ACT-methode een prettige manier om al dan niet in groep te kijken naar hoe je jezelf kan blijven, ook op de werkvloer. De methode speelt in op waarden en zinvol bezig zijn. Samen met je collega’s zo’n sessie volgen en durven zeggen waar je van droomt? Best bevrijdend.

Gezond vergaderen
Vergaderingen kunnen soms hectisch zijn. Ook hier kan het helpen om zen te zijn. Een geschikt plekje zoeken, even stretchen met z’n allen voor de vergadering begint of eens een onverwacht compliment geven. Het zijn allemaal tips die je vergadering pakken gezonder maken. Een kwestie van mindset.

Als je nog eens een collega hoort zeggen ‘mediteren, daar heb ik geen tijd voor’. Dan weet jij wel beter.