Lang stilzitten doorbreken: een kwestie van mind switch

Eén op de twee actieve Belgen heeft een zittend beroep en beweegt te weinig. Met nefaste gevolgen voor de gezondheid. Is zitten het nieuwe roken, zoals tegenwoordig vaak wordt geopperd? Wij geven alvast tips om komaf te maken met langdurig stilzitten.

Dat we voldoende moeten bewegen door bijvoorbeeld een half uur per dag te wandelen, weten we intussen. Maar dat naast te weinig bewegen ook te lang stilzitten slecht is voor onze gezondheid, dat is minder bekend. Onderzoek toont meer en meer aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op onder meer hartziekten, darmkanker en diabetes.

BEWEGEN1-2016-03-16-NLOm het halfuur rechtstaan
Het aantal actieve beroepen nam de afgelopen vijftig jaar met de helft af. Geen wonder dat we met zijn allen uren zittend slijten. Goed voor gemiddeld bijna negen uur per dag. Toch is maar goed de helft van de werknemers bereid (52%) om dat langdurig stilzitten tijdens de werkdag te onderbreken. Maar hoe doe je dat? De oplossing is eigenlijk eenvoudig: beperk periodes van lang stilzitten en sta om de 20 à 30 minuten even recht.

Gewoonten doorbreken
Even gaan staan, zo moeilijk kan het niet zijn. Het is vooral een kwestie van mind switch: integreer rechtstaan in je werkdag. Doorbreek die jarenlange, starre gewoonten! Telefoontje doen? Ga staan, het houdt je hoofd fris, je beperkt de duur van het gesprek en praat automatisch enthousiaster.

Bewegingstussendoortjes
Waarom geen bewegingstussendoortjes inlassen? Dat kan op eigen houtje met wat oefeningen op je eigen werkplek. Wandel tot bij een collega op de derde verdieping in plaats van hem of haar een mail te sturen. Haal 's middags een frisse neus. Het zijn allemaal kleine ingrepen die dat urenlang stilzitten doorbreken.

Omgeving aanpassen
Staat er een vuilnisbak naast je bureau? Veel beweging om die papierprop in de prullenmand te knallen is daar niet voor nodig. Pas je werkomgeving aan door bijvoorbeeld printer, vuilnisbak of koffiezet een eindje verderop te plaatsen. Het doet je automatisch meer rechtstaan.

Staand werken is niet raar
Staand werken, dat is toch geen gezicht? Zet je daar maar snel overheen, want staand werken is de toekomst! Vergadering gepland? Waarom gaan jullie niet eens staan? Het is snel en doeltreffend. Of werken aan een zit-sta-bureau dat je zelf hoger en lager kan zetten? De ideale manier om van houding te veranderen.

Van en naar het werk
Nog minder zitten? Parkeer je wagen wat verderop en doe een stukje te voet. Stap een halte vroeger af van trein of bus. Ook thuis kan je het langdurig stilzitten beperken. Strek even de benen tijdens de reclame op tv, ga eens de tuin in na het eten. Eens je het gewend bent, is het nog moeilijk om de hele dag te zitten!