Hoeveel kost het nieuwe schooljaar?

Moeten we de knip op de beurs houden? Dat is de vraag die alle ouders zich eind juli stellen. De kleine en iets grotere zonen en dochters zitten nog volop in vakantiemodus, maar u denkt dan al aan de inschrijving voor het komende schooljaar. En wat blijkt, het kost een aardige duit om uw kinderen naar school te sturen. In dit artikel zetten we een en ander op een rijtje. In een volgende bijdrage gaan we na hoe u de financiële pil kunt verzachten.

Gratis basisonderwijs?

Kleuterscholen en lagere scholen mogen geen inschrijvingsgeld vragen. Ook het materiaal en de activiteiten op school zijn gratis, althans als ze echt noodzakelijk zijn. Is dit niet het geval, dan worden ze door de school aangerekend in de vorm van een ‘scherpe maximumfactuur’. Dit komt neer op maximum 45 euro voor kleuters en 85 euro in het lager onderwijs. Volledig gratis is het basisonderwijs dus niet. Voor niet-verplichte uitstapjes krijgt u een ‘minder scherpe maximumfactuur’ gepresenteerd. Die bedraagt maximaal 410 euro in het kleuteronderwijs en 420 euro in de lagere scholen.

Grote kostprijsvariaties in het middelbaar

Net zoals in het basisonderwijs betaalt u in het middelbaar onderwijs geen inschrijvingsgeld. Daar houdt de vergelijking echter op. Een Italiëreis, schoolboeken, maaltijden, drankjes, opvang … vallen niet meer onder een zogenaamde ‘maximumfactuur’. Daarom verschilt het kostenplaatje naargelang de school en de richting. In de eerste graad kost een schooljaar gemiddeld 1.050 euro, terwijl een kind dat afstudeert in het zesde jaar tussen de 1.255 euro en de 1.631 euro nodig heeft. In het BSO betaalt u dan weer opmerkelijk minder voor een schooljaar in vergelijking met een schooljaar op de hotelschool (waar de kostprijs kan oplopen tot 4.400 euro).

Bronnen: Netto, onderwijskiezer.be, vlaanderen.be en onderwijs.vlaanderen.be