Hoe zinvol zijn bewegingvriendelijke vergaderruimten?


Amper 14% van de werknemers zegt dat zijn of haar werkgever vergaderruimten voorziet waar je rechtstaand kan overleggen. Bewegingsvriendelijke vergaderruimten: hoe zinvol zijn ze?

Lang aan een stuk stilzitten is slecht voor onze gezondheid. Werkgevers die hun werknemers bewegingvriendelijke vergaderruimten aanbieden hebben dus een streepje voor. Want gezonde en fitte werknemers presteren beter en zijn minder vaak afwezig.

Zitcultuur doorbreken
Een hele dag aan de pc? Al eens stilgestaan hoe weinig mensen met een zittend beroep per dag bewegen? Sta regelmatig, liefst om het halfuur, recht als je een job hebt waar je langdurig zit. Werkgevers kunnen het langdurig stilzitten ook mee doorbreken door bewegingsvriendelijke vergaderzalen aan te bieden. Alvast een ideaal moment om de benen te strekken en de zitcultuur te doorbreken.

Alert en to the point
Wie rechtstaand vergadert is actiever. Je bent beweeglijker, waardoor je vanzelf alert blijft en sneller to the point komt. De vergadering heeft hierdoor meer vaart. Efficiënt en productief.

BEWEGEN5-2016-03-23-NLSnellere besluitvorming
Rechtstaand vergaderen doet je minder snel afwijken. Ook de besluitvorming gaat sneller, wat dan weer kostenbesparend is.

Groepsgevoel
Op een stoeltje zitten heeft wel eens iets schools. Rechtstaand vergaderen voelt informeler en geeft een creatief gevoel. Het gezamenlijke enthousiasme versterkt het groepsgevoel.

Stand-up meeting
Elke dag op hetzelfde uur een update voor de werkdag begint? Dat kan perfect rechtstaand. Het gaat dan om de bekende stand-up meetings. Elk teamlid beantwoordt drie vragen: wat heb ik gisteren gedaan, wat ga ik vandaag doen en welke problemen kunnen mijn pad kruisen? De stand-up duurt maximum een kwartier.

Geschikt materiaal
Rechtstaand vergaderen in een lokaal vol met tafels en stoelen? Dat is niet meteen aanmoedigend. Een bewegingvriendelijke vergaderruimte bestaat daarom uit statafels, geschikte schermen of boards aan de wand, plaats om een laptop al staand te gebruiken.

Wanneer niet?
Staand vergaderen is natuurlijk niet altijd interessant. Ben je met veel en moeten er duchtig genoteerd worden? Dan is de klassieke manier meer aangewezen. Maar je hoeft het niet na te laten om deze vergaderingen te onderbreken door een bewegingstussendoortje. Of geef werknemers bij twijfel de keuze en voorzie zowel zit- als statafels.