Hoe zelfstandige in thuisverpleging worden?

Overweegt u om zelfstandige thuisverpleger te worden? Dan moet u enkele belangrijke knopen doorhakken. Wij geven u alvast de nodige tips.

Hoofd- of bijberoep?
Kiest u voor een zelfstandige activiteit in bijberoep, dan biedt dit het voordeel dat u minder sociale bijdragen moet betalen. Ook kunt u op die manier aftasten of uw zelfstandige activiteit van de grond komt. Voorwaarde is wel dat u een activiteit als loontrekkende heeft van minstens 50%, anders is een bijberoep niet mogelijk.

Alleen of met meerderen?
U kunt uw zelfstandige activiteit als thuisverpleger/verpleegster alleen opstarten of met meerdere verplegers. In dat laatste geval doet u er goed aan om gezamenlijk een vennootschap op te richten. Ook kunt u als zelfstandige werken voor een bestaande praktijk.

Fiscaliteit
Hoe uw inkomsten uit uw zelfstandige activiteit belast worden, hangt af van een aantal keuzes die u maakt. Zo moet u beslissen of u voor een eenmanszaak of een vennootschap kiest. Stel dat u in bijberoep actief wordt als zelfstandige thuisverpleger en via een eenmanszaak werkt, dan worden al uw inkomsten uit uw zelfstandige activiteit bij uw inkomsten als loontrekkende geteld. Dit betekent dat u al snel in de hoogste belastingschaal terechtkomt. Een voordeel is natuurlijk wel dat u een aantal beroepskosten kunt inbrengen. Werkt u via een vennootschap, dan geniet u de lagere tarieven van de vennootschapsbelasting, maar hebt u een aantal extra verplichtingen en kosten.

Hoe starten?
Weet u hoe u een en ander zult aanpakken? Dan komt het erop neer om een aantal noodzakelijke stappen te zetten:

  • openen van een zichtrekening
  • aanvraag van uw ondernemingsnummer
  • aanvraag van uw btw-nummer
  • aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Eenmaal deze stappen gezet, kunt u aan de slag!