Hoe spaart u voor de hogere studies van uw zoon of dochter?

In een vorig artikel kon u al lezen welk prijskaartje verbonden is aan studies aan een hogeschool of universiteit. Voor bepaalde gezinnen kan dit een zware financiële dobber zijn, zeker als er meerdere kinderen studieplannen koesteren. Wist u dat u perfect kunt sparen voor de studies van uw kind(eren)?

Wat zeggen de cijfers?

Een studie van Keytrade bank uit 2015 toont aan dat één Belg op drie spaart voor de studies van zijn kind(eren). Gemiddeld gaat het om 68 euro per maand. Doorgaans begint deze spaarinspanning nog vooraleer de kinderen naar de lagere school gaan.

Wat kunt u doen?

Uiteraard kunt u gewoon elke maand een bepaalde som opzijleggen en naar uw spaarrekening sluizen. Op die manier bouwt u een extra spaarpotje op, maar gelet op de lage rendementen die spaarrekeningen vandaag bieden, is dit niet altijd de beste optie.

Een interessant alternatief is de beleggingsverzekering. Daarbij stort u op regelmatige tijdstippen (bv. elke maand, trimester, halfjaar of jaar) een bepaald bedrag in een verzekeringsoplossing. Die stortingen worden dan belegd en leveren een return op die in verhouding staat tot de prestaties van één of meer onderliggende beleggingsfondsen (tak 23). U kunt dan vrij kiezen wanneer u uw rekeningtegoed opvraagt, bijvoorbeeld bij het begin van de studies van uw kind.

Aan een tak 23-verzekering is steeds een zeker risico verbonden. Dat hangt onder andere samen met de risicoklasse van het onderliggende fonds. Belangrijk is dat u een verzekering onderschrijft die overeenkomt met uw beleggingsprofiel. Uw verzekeringsmakelaar stelt samen met u uw profiel op en stelt u een oplossing voor die daarbij aansluit. Zo wordt er onder andere gekeken naar uw risico-appetijt, financiële situatie, beleggingshorizon …