Hoe kies ik een fonds dat past bij mijn risicoprofiel?

Je bent zelfstandige en werkt keihard. Misschien ben je vastbesloten om jouw eerste stappen als belegger te zetten? En mik je daarbij op een tak 23-verzekering, die gelinkt is aan beleggingsfondsen? Hou dan rekening met onze tips hieronder om de juiste keuze te maken. Een tak 23-verzekering biedt immers geen kapitaalsgarantie en houdt dus een beleggingsrisico in.

bbm_gettyimages-578193129_super.jpg
In dit artikel
    1. De wetgever verplicht tussenpersonen om samen met jou een beleggingsprofiel op te stellen. Concreet zal je makelaar je vragen stellen over je verwachtingen, beleggingshorizon, jouw vermogen, je financiële kennis … Op basis van de antwoorden stelt je makelaar samen met jou een beleggingsprofiel op. Hij mag enkel producten voorstellen die binnen dat profiel passen. Belangrijk is dat je alle vragen stelt die je wil stellen en dat je goed begrijpt wat je makelaar je wil vertellen.
       
    2. Een makelaar is onafhankelijk en werkt per definitie met meerdere verzekeraars samen. De kans is dus groot dat die verschillende maatschappijen elk een uitgebreid aanbod van tak 23-producten met fondsen hebben. Je makelaar kan je vertellen welke oplossing geschikt is voor jou (in functie van je beleggingsprofiel) en kan je ook voorstellen om je investering over meerdere fondsen te spreiden. Dat laatste is sowieso een goed idee om het beleggingsrisico te beperken.
       
    3. Je kan voor meer informatie over een fonds natuurlijk terecht op de website van de verzekeraar. Maar dat zegt niet alles, want uiteindelijk bespreekt de betrokken verzekeraar zijn eigen product … Je kan wel een kijkje nemen naar de historiek (track record) van een fonds, zodat je weet wat de rendementen van de voorbije jaren waren. Maar spijkerharde garanties voor de toekomst geeft dit niet. Wel vind je op de website ook een aantal wettelijke documenten (zoals een infofiche) van de fondsen. 
       
    4. Je makelaar kan je gespecialiseerd advies geven. Daarnaast kan je een kijkje nemen op Morningstar.be. Die site geeft elk beleggingsfonds een score van één tot vijf sterren. Ook dit biedt geen garanties voor later, maar is wel een houvast.
       
    5. Bespreek met je makelaar zeker de kosten die aan je tak 23 en de onderliggende beleggingsfondsen verbonden zijn. Het gaat dan over instap-, beheers- en uitstapkosten. Ook de kosten die betaald moeten worden als je binnen je tak 23-polis van één fonds naar een ander wil switchen, zijn belangrijk.
       
    6. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om extra beleggingsopties te onderschrijven. Voorbeelden hiervan zijn een dynamische stop loss en een een druppelsgewijze instap (drip feed). Deze opties kunnen je helpen om het eventuele beleggingsrisico te beperken. Je makelaar kan je vertellen of deze voor jou zinvol zijn.
       
    7. Belangrijk is ook dat je, eenmaal je in tak 23 belegd hebt, nog regelmatig laat checken of de door jou gekozen mix van fondsen nog overeenstemt met je beleggingsprofiel. Je makelaar helpt je hierbij.

    Lees hier alles over de troeven van tak 23-verzekeringen bij NN.

    Deel dit artikel