Hoe kies ik een begunstigde bij een tak 21-levensverzekering?

Een levensverzekering kan interessant zijn om verschillende redenen: als spaar- en beleggingsinstrument, als bescherming tegen bepaalde risico’s (zoals overlijden) of als tool in het kader van successieplanning. In dat laatste geval is de keuze van de begunstigde belangrijk. Waarop moet u letten?

De begunstigde is diegene die het kapitaal van de levensverzekering ontvangt. Dat kan de verzekeringnemer zelf zijn, als hij op de eindvervaldag van het contract nog in leven is. Maar de begunstigde kan ook perfect iemand anders zijn: de partner, kinderen, kleinkinderen …

Geen detail
De aanduiding van een begunstigde is niet zomaar een detail. Wanneer u via een levensverzekering een gedeelte van uw vermogen wil overdragen naar anderen, dan moet u goed nadenken hoe u dat aanpakt. Hou er ook rekening mee dat uw voorkeur van begunstigde doorheen de jaren kan wijzigen. Het is belangrijk dat u regelmatig checkt of de door u gekozen begunstigden nog steeds overeenstemmen met uw wensen. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding. U wilt toch niet dat uw ex-partner het kapitaal van uw levensverzekering opstrijkt? Als verzekeringnemer hebt u het recht om de begunstigde in de polis te wijzigen.

Generieke aanduiding
Soms worden begunstigden op een generieke of algemene manier aangeduid: bijvoorbeeld, de kinderen, mijn echtgenote … Ook hier is het nuttig om af en toe te checken of dit nog conform uw wensen is. Wat als u met één van uw kinderen geen enkel contact meer hebt, maar de begunstigden in uw levensverzekering toch ‘de kinderen’ zijn?

Nominatieve aanduiding
Een nominatieve aanduiding is duidelijker, maar houdt ook risico’s in. Stel, u kiest als begunstigde ‘Marie Verhoeven, mijn vrouw’. Als u enkele jaren later uit de echt scheidt en de begunstigde ongewijzigd laat, dan zal dit later voor de nodige discussies zorgen … Hebt u gekozen voor ‘mijn kinderen’, dan zal dit slaan op al uw kinderen, ook deze uit een tweede huwelijk.

Meerdere begunstigden
Soms worden ook meerdere begunstigden aangeduid, die elkaar opvolgen. Wanneer de eerste begunstigde al overleden is, krijgt de tweede begunstigde het kapitaal.

Conclusie: denk goed na over de keuze van de begunstigden en check uw polissen regelmatig opnieuw.