Hoe goed moeten werknemers tegen werkdruk kunnen?

4 op 10 werknemers vinden dat er in hun bedrijf constante druk is om meer te doen of sneller te werken. 44% heeft zelfs het gevoel nooit klaar te zijn.

Nieuwe technologische communicatiemiddelen kondigden nochtans een tijdperk aan van meer flexibiliteit op de werkvloer. Doel? Werknemers kunnen zelf hun agenda bepalen. De realiteit is echter genuanceerder. Door laptop en smartphone zijn we ongeveer 24/24 bereikbaar en verbonden met een netwerk. Werkdruk verlagen? Dat is nog maar de vraag.

32% van de werknemers geeft aan dat in hun bedrijf de werkdruk niet aankunnen gezien wordt als een teken van zwakte. Hoe goed moeten werknemers tegen deze werkdruk kunnen? Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Meer ziekteverzuim
Langdurige stress en een te hoge werkdruk kunnen leiden tot overspannen zijn en burn-out, wat daarna kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim bij de werknemers. Voor de werkgever betekent dit hogere kosten.

Minder inzet
Hoge werkdruk en stress ontnemen werknemers hun werkplezier. Het gevolg is vaak dat ze minder gemotiveerd zijn en zich minder inzetten voor het bedrijf.

Mindere prestaties
Hoge werkdruk geeft stress, en stress maakt dat je het overzicht verliest. Werknemers zijn minder goed georganiseerd, waardoor efficiënt werken moeilijker gaat. In sommige sectoren vergroot ook de kans op arbeidsongevallen.

Onaangenaam werkklimaat
De werksfeer wordt slechter. Medewerkers hebben minder ruimte en de onderlinge samenwerking verloopt moeizamer. Er is minder geduld en begrip voor elkaar.

Kwaliteit daalt
Een gevolg van een te hoge werkdruk kan zijn dat de deadline niet gehaald wordt of dat de dienst niet naar behoren wordt uitgevoerd. Klanten verwachten kwaliteit en een klantvriendelijke service. Als je niet kan leveren wat je klanten verwachten, gaan ze klagen of haken ze af.

De mentale veerkracht wankelt
Werkdruk en overbelasting kunnen ook gevolgen hebben thuis. Je zetel niet meer uit komen, spanningen afreageren, ... Dat, naast de werkdruk, maakt je mentale veerkracht een pak minder. Gevolg is dat werknemers zo meer vatbaar zijn voor burn-out of uitval.

 

Lees ook de andere resultaten uit het Delta Lloyd Life gezonderzoek.