Heeft u aandacht voor pesten op het werk?

Pesten op het werk. Het komt vaker voor dan we denken. En het heeft vooral gevolgen die we niet altijd kunnen inschatten. De recente wetgeving pleit sterk voor preventie. Welke signalen kan u als leidinggevende zelf opmerken?

Sinds 2014 is er een nieuwe wetgeving rond pesten op het werk. De nadruk ligt op de preventie van alle psychosociale risico's, waar geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag integraal deel van uitmaken.

In grote bedrijven zit u als manager misschien niet letterlijk dagelijks 'middenin' uw team, maar in kleinere organisaties zijn subtiele kenmerken van pesten soms makkelijker op te sporen.

Roddelen
Er wordt altijd wel eens over iemand gepraat op de werkvloer. Ook over u als manager zullen vast al eens verhalen verteld zijn. Niks mis mee. Maar het wordt problematisch als het systematisch over dezelfde persoon gaat. Roddelen kan het beeld van iemand doen veranderen, het kan geruchten verspreiden waar we de gevolgen niet kunnen van inschatten.

Werk onmogelijk maken
Vragen negeren, geen correcte informatie doorgeven of documenten achterhouden. Het zijn maar een aantal zaken die als ze veel voorkomen het werkleven echt onmogelijk kunnen maken.

De spot drijven
Een werkvloer is een bonte mix van diverse persoonlijkheden. Wordt er dag in dag uit iemand op de hak genomen over zijn uiterlijk of manier van leven? Dan is dit een vorm van pestgedrag.

Dreigementen
Collega's die dreigen naar de baas te stappen om onbenulligheden? Managers die dreigen met ontslag? Dreigementen kunnen medewerkers soms stevig in de tang houden.

Sociaal isoleren
's Middags collega's uitnodigen voor de lunch en telkens één specifieke collega negeren? Het plaatst de persoon in kwestie in een isolement.

Discrimineren
Medewerkers of collega's anders behandelen omwille van een andere huidskleur, geloof, ras of geaardheid.

Seksuele intimidatie
Iemand met de ogen uitkleden of ongewenste aanrakingen. Het zijn allebei vormen van seksuele intimidatie. Ook uitvoerige verhalen over seks of seksistische grappen horen in dit rijtje thuis.

Fysiek geweld
Een zeer erge vorm van pesterijen die eerder buiten het werk plaatsvinden, zijn vechtpartijen en alle andere vormen van fysiek geweld.