Gezonder leven met de hulp van apps en wearables

Digitale tools als fitness- en gezondheidsapps en wearables zitten in de lift. Maar liefst driekwart van de deelnemers aan een enquête van iMinds dit jaar, zou ze op aanraden van een arts gebruiken. Ook voor u als zelfstandige kunnen ze een welgekomen hulp zijn om gezonder door het leven te gaan en uw levensstijl te analyseren.

Bijna 50% van de ondervraagden gaf aan ooit al een gezondheidsapp te hebben gebruikt en ruim een kwart van de deelnemers doet dat zelfs wekelijks. Het vaakst worden ze ingeschakeld om bepaalde doelstellingen te bereiken, bijvoorbeeld op sportief vlak, en om de eigen gezondheid in de gaten te houden. Wearables als polsbandjes of intelligente sporthorloges zijn op dit moment nog minder goed ingeburgerd: 26% van de ondervraagden bezit er één of meerdere. Wél worden deze heel intensief gebruikt, een op drie draagt zijn wearable dag en nacht.

Hoe gezondheidsapps u kunnen helpen
In de eerste plaats bestaan er applicaties waarmee u uw eigen levensstijl kan analyseren. Vraagt u zich bijvoorbeeld af of u op een gemiddelde werkdag wel voldoende beweegt, dan kan u dat laten registeren door een stappenteller. Ook apps die uw calorie-inname tellen zijn bijzonder populair. Ze geven een indicatie van wat u op een hele dag eet en of dat te weinig of te veel is. Ook populair zijn de applicaties die u helpen om meer en beter te sporten of om bepaalde doelen te halen. Daarnaast zijn er ook tal van medische apps, waar u bijvoorbeeld uw hartslag, bloeddruk of slaappatroon mee kan analyseren. Al deze gadgets vervangen uiteraard geen bezoek aan de dokter. Dat is en blijft de beste optie als u zich zorgen maakt over uw gezondheid. Maar gezondheidsapps kunnen wel nuttig zijn om bepaalde aspecten van uw lichaam en manier van leven te ontdekken en u te helpen om ze aan te pakken.

Voordeel: gezondheidsapps zijn gemakkelijk, gratis (of goedkoop) te verkrijgen
Nadeel: om ze goed te gebruiken, moet u tijd investeren om bepaalde gegevens in te geven

Het nut van wearables
Wearables zijn, zoals de naam het zelf al zegt, draagbaar. Het zijn polsbandjes of intelligente horloges (smartwatches) die heel wat lichamelijke reacties registreren. Zonder zelf al te veel moeite te moeten doen, houdt zo’n wearable voor u bij hoeveel calorieën u verbrandt, of u te veel of te weinig beweegt of hoe vaak u ’s nachts wakker wordt.

Voordeel: met weinig moeite en tijd komt u al heel wat te weten over uw eigen lichaam en gezondheid
Nadeel: wearables zijn een pak duurder dan applicaties, u moet er dus wel wat centen voor over hebben