Gezonde werknemers presteren beter

Gezonde werknemers werken productiever, zijn minder vaak afwezig door ziekte en kunnen volgens bepaalde studies meer verdienen dan hun niet-sportende collega’s. Een win-win dus voor werkgever en werknemer ...

Werknemers met een goede gezondheid zijn productiever, meer betrokken en minder afwezig door ziekte op het werk. Een Nederlands onderzoek van TNO toont aan dat het ziekteverzuim van sportende werknemers heel wat lager ligt dan dat van hun niet-sportende collega’s. Dit geldt vooral bij werknemers met zittend werk. Niet-sporters hebben een grotere kans om ziek te worden en herstellen gemiddeld minder snel.

Werkgevers hebben er dan ook alle belang bij dat hun werknemers gezond zijn en blijven. Een gezonde levensstijl promoten is dan ook een belangrijke opdracht voor een werkgever. Uit ander Nederlands onderzoek blijkt dat immers de productiviteit van werknemers met ongeveer 5% stijgt en het verzuim met 15% daalt als medewerkers gezond zijn. 

Enkele andere interessante weetjes:

  • Overdag gezond eten verhoogt de kans op betere prestaties met 25%. Werkgevers kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat hun personeelsleden steeds vers fruit kunnen eten op het werk. Biedt het bedrijf ook een lunch aan, dan doen werkgevers er goed aan om gezonde voeding te promoten.
  • Voldoende frisse lucht en daglicht is goed voor de productiviteit en de gezondheid van werknemers.
  • Werkgevers kunnen hun werknemers ook aanmoedigen om te sporten, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze. Ook eens staand vergaderen in plaats van zittend is bijvoorbeeld een zinvol idee.
  • Gezonde, fitte en tevreden werknemers zorgen ervoor dat de uitstraling en het imago van het bedrijf verbeteren.
  • Een Duitse studie stelt dat werknemers die aan sport doen, meer verdienen dan werknemers die geen sport beoefenen. Mannen die minimaal één keer per week sporten, verdienen gemiddeld 5% meer dan mannen die helemaal niet sporten.
  • Andere onderzoeken tonen aan dat elke dollar die een werkgever investeert in sport- en dieetprogramma’s ongeveer 2,5 tot 4,9 dollar oplevert, omdat werknemers minder vaak ziek thuis blijven. Deze resultaten werden echter tegengesproken door andere studies.