Is gezond leven duurder dan ongezond?

Gezond leven: willen we dat niet allemaal? Volgens de Belg is een gezonde leefstijl duur. Correct of een makkelijk excuus?

Maak gezond leven goedkoper

Maak gezonde voeding aantrekkelijker en zorg ervoor dat ze even makkelijk te krijgen is als de ongezonde variant. En vooral: maak ze goedkoper. Net als sportabonnementen. Op die manier zullen we sneller de stap zetten naar gezond leven. Net iets meer dan de helft van de Belgen (51%) vindt namelijk dat een gezonde levensstijl behoorlijk duur is. Kost gezond leven nu werkelijk een fortuin?

leefstijl.nl.art2

Kant-en-klaar of vers?

Een veel gehoord excuus als het over voeding gaat, is dat kant-en-klaar evenveel of zelfs minder kost dan vers. Dus waarom moeite doen om op zoek te gaan naar verse ingrediënten? Het gaat echter niet alleen om hoeveel we krijgen per euro, maar ook wat we ervoor krijgen. Wat is de voedingswaarde (essentiële of noodzakelijke voedingsstoffen) van het product? Met gezonde basisproducten kunt u eindeloos combineren. Een tip: kies voor seizoensgroenten, lekker en goedkoop. Onze gezondheid vaart sowieso wel bij, ook op langere termijn is het dus goed voor de portemonnee.

Minder vlees

Vlees blijft duur in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Wissel daarom af en eet af en toe vleesvervangers. Peulvruchten of eieren zijn goede alternatieven. Erwtenpesto of linzensoep? Hedendaagse én betaalbare gerechten. Het moet niet elke dag biefstuk zijn.

Zogenaamde gezonde producten

Er zijn veel producten in de supermarkt die duurder zijn omdat er een fancy gezondheidsboodschap op de verpakking staat. Extra omega 3? Veel zogenaamde gezonde producten zijn niet zozeer ontwikkeld om gezond te zijn, wel om winst te maken. Ook huismerken of witte producten kunnen kwalitatief zijn. Bij gezonde voeding gaat het om de inhoud, niet om de verpakking. Nog even dit: duurdere merkproducten staan in de winkelrekken meestal op ooghoogte. Kijk dus ook eens op de onderste rekken.

Water van de kraan

Frisdrank of flashy vruchtensapjes? Deze producten maken ons niet gezonder, ze kosten vooral veel geld. Welke drank wel gezond is voor onze gezondheid? Het mag dan misschien saai klinken, maar water is en blijft de nummer één. Kraantjeswater is prima en veel goedkoper dan water uit flessen. Pimp dat glas water met limoen of munt, wie spreekt er dan nog over saai?

Dure sportabonnementen

"Ik wil wel meer bewegen, maar sportabonnementen zijn zo duur". Meer bewegen hoeft niet noodzakelijk veel geld te kosten. Integreer beweging in het dagelijks leven. Doe kleine boodschappen te voet, ga met de fiets naar het werk of ga 's avonds joggen. Het zijn kleine ingrepen die geen cent kosten. U beweegt bovendien in de buitenlucht en gaat zo ook nog eens mogelijke stress te lijf.

Stop met roken

Een open deur, maar daarom niet minder waar: stop met roken. Want ook dat is uiteraard gezond leven. Het levert instant geld op. Per maand besparen we door te stoppen al gauw tientallen of honderden euro's. Hoe gezonder we met zijn allen zijn, des te minder geld we bovendien kwijt zijn aan gezondheidszorg!

Onderzoek

De resultaten besproken in dit artikel komen uit het Nationaal Gezonderzoek 2015 van Delta lloyd Life. Klik hier voor meer informatie.