Geef uw spaarplannen meer zekerheid

Sparen zit in de Belg ingebakken. Niet toevallig horen de spaarquota in België tot de hoogste in de wereld. Toch is het niet altijd evident om een spaarinspanning vol te houden. Hoe kunt u meer zekerheid inbouwen in uw spaargedrag?

Sparen kan op verschillende manieren. U kunt geld opzij zetten op een traditionele spaarrekening, al is het rendement daarvan de voorbije jaren gedecimeerd. Een zeer interessant alternatief is investeren in een tak 23-levensverzekering. Het rendement daarvan is gelinkt aan één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen, zodat u uitzicht krijgt op een hoger rendement dan op een spaarrekening.

Tak 23-verzekering

Een tak 23-verzekering houdt evenwel ook een bepaald risico in. Als de fondsen het minder goed doen, dan zal ook uw rendement lager uitvallen. U kunt het risico op verschillende manieren beperken. Eén van de belangrijkste manieren bestaat erin om regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) kleine premies te storten in plaats van eenmalig een groot bedrag. Door die kleine premies te investeren, dekt u zich in tegen een mindere periode van het fonds. Zijn de resultaten immers minder goed, dan krijgt u voor uw volgende premie meer eenheden van het fonds voor hetzelfde inlegbedrag. Die regelmatige premies komen ook perfect overeen met traditioneel spaargedrag, waarbij u maandelijks wat geld opzij legt.

Belangrijk is dat u die maandelijkse stortingen volhoudt. Als u dit blijft doen, dan kan uw spaargeld op termijn een mooi rendement opleveren. Op die manier geeft u ook wat extra zekerheid aan uw spaarplan. Want misschien spaart u wel voor een specifieke droom: een appartement aan de kust of in het buitenland, een zwembad in uw tuin, een wereldreis … Door uw spaarinspanning maandelijks vast te leggen (bijvoorbeeld via een domiciliëring) verplicht u zichzelf als het ware om gedisciplineerd te blijven sparen. En daar kunt u later de vruchten van plukken …

Uiteraard is het ook belangrijk om uw investeringen te spreiden over meerdere fondsen(andere investeringspolitiek, regio, sector, risicoklasse …). Die diversificatie beperkt ook uw risico.

Meer info over de Tak 23 verzekering.