FOMO op de werkvloer: de angst om iets te missen


Je hebt massa’s projecten, to do’s en afspraken. Uit angst om een kans te missen. Dan heb je last van de professionele FOMO: Fear of Missing Out.

Fear of Missing Out? Is dat niet iets voor jongeren die het liefst op elk hip event aanwezig zijn om alles samen met hun vrienden te beleven? En het daarna te sharen op sociale media. O neen, het bestaat ook in de professionele wereld. Krijg je geen updates en voel je je uitgesloten? Moet je kiezen tussen twee projecten en heb je schrik dat je misschien op het foute gokt? Nog even mijn Linkedin-profiel tunen?

Leer jezelf kennen
Sociale netwerken zijn niet meer weg te denken uit ons professioneel leven. Maar brengen ze altijd op? Ga na welke kanalen voor jou iets opleveren. Wat helpt je vooruit en wat is eigenlijk energieverspilling? Hou het eens een week bij en noteer hoeveel tijd je aan mails, netwerken of telefoons besteedt. Op die manier leer je je eigen werkgedrag kennen.

Schakel af en toe prikkels uit
News alert, nieuwe mail, iemand onderschrijft je skills, … Elk van deze acties wordt vergezeld van een geluid. Zijn deze prikkels stimulerend? Of leiden ze af? Krijg je door deze ‘pings’ het gevoel ergens te moeten zijn (ook virtueel), dan is het goed om misschien tijdelijk één van de netwerken uit te schakelen? Je telefoon uit, tussen 10 en 12 offline? Een prima begin.

Lange termijn
Ben je vergeten hoe leuk het is om ongestoord aan een project te kunnen werken? Wanneer heb je nog eens zonder ‘pings’ of binnenvallende collega’s een paar uur doorgewerkt? Kijk op lange termijn. Kijk waar je naartoe wilt met dat project. Reageer je eens niet als eerste op dat te gekke after work voorstel? So be it! Wees blij met je zelfgekozen tijd. Misschien voelt het de eerste keer een beetje vreemd, daarna lig je niet meer wakker van een gemiste prikkel.

Dit mag je wél missen!
Hoeveel uitnodigingen voor pakweg een training of congres beginnen er niet met ‘dit mag je niet missen’? Al eens over nagedacht hoe dwingend dit klinkt? Ga bij een uitnodiging na of het echt iets voor jou is. Maak zelf uit waar je beter van wordt. Of misschien is het event wel een knaller, maar komt het je deze periode niet goed uit? Dan komt er later vast iets gelijkaardigs voorbij. Zo wordt FoMo in no time JoMo. Jawel, ook dat bestaat: Joy of Missing Out. Of hoeveel deugd het kan doen om ergens niet bij te moeten zijn.