Is flexibel werken een utopie?

Werken waar en wanneer dit het best past. Is flexibel werken al ingeburgerd in uw bedrijf? Het biedt in elk geval voordelen, maar hoe haalbaar is het?

Flexibele werkplek
Een van de vereisten om flexibel werk te integreren in uw bedrijf is de flexibele werkplek. Huidige of toekomstige kantoorgebouwen houden rekening met elk type werknemer. Niet de hele tijd met collega's aan het landschapsbureau werken, wel af en toe in een 'stille' kamer vertoeven om rustig door te werken. Op een flexibele werkplek is dat mogelijk. Ook uw werknemers de mogelijkheid geven om thuis te werken is een vorm van flexwerken.

Resultaatgericht werken
Een flexibele werkplek brengt ook een nieuwe vorm van glijdende werkuren met zich mee. Waar en wanneer er wordt gewerkt, is niet langer meer van tel. Als het werk maar gedaan is! Resultaatgericht werken neemt het hier over van 'aanwezig zijn'. Werknemers beslissen zelf wanneer ze werken en hebben dus meer controle over hun agenda. Hoe ze worden geëvalueerd? Op basis van de resultaten die ze boeken.

Laptop en smartphone
Een werkgever die flexwerken aanmoedigt, is één. Maar ook de bedrijfscultuur en -structuur moeten aangepast zijn. Zo is het belangrijk om werknemers voldoende technologie aan te bieden. Biedt u als werkgever laptop, smartphone en internetverbinding aan? Worden onkosten vergoed bij het thuiswerken? En kunnen werknemers van op afstand aan gedeelde documenten? Het zijn ingrepen die een flexwerkbeleid makkelijker doen slagen.

Vertrouwen in werknemers
Enkel flexibele technologie aanbieden is niet voldoende. Zeker zo belangrijk is een open bedrijfscultuur. Uw werknemers kiezen hun werkplek? Dan moet u als werkgever of HR manager vertrouwen hebben in uw personeel en dat ook uitstralen. Flexwerken aanbieden en uw werknemers constant op de hielen zitten ter controle heeft uiteraard weinig zin.

Productief
Werknemers die thuiswerken of zich nestelen aan een flexdesk doen maar wat? Het tegendeel is waar. Flexibel werken toestaan is de beste manier om de dagelijkse productiviteit van werknemers te verhogen. U geeft vertrouwen, werknemers waarderen dat en maken hier dan ook (doorgaans) geen misbruik van.

Want is dat niet de kerntaak van HR? Het maximum uit uw werknemers halen? Met de nadruk op gezondheid en welzijn, eerder dan veel uren presteren en nachtelijk vergaderen. Wat dacht u bijvoorbeeld van minder vakantiedagen en in ruil elke week een paar uur eerder naar huis? Er is een verschuiving bezig, steeds meer bedrijven zetten in op dit flexwerken. Maar of het al de norm is op de arbeidsmarkt? Daarvoor is het nog net iets te vroeg.