Even terugblikken op het vorige kwartaal

“Europese aandelen aantrekkelijker gewaardeerd dan Amerikaanse”

Nu de zomervakantie goed en wel begonnen is, lijkt het ons een ideaal moment om eens in de achteruitkijkspiegel te kijken en ons vizier te richten op het voorbije kwartaal. Hoe deed de economie het in Europa en de VS?

Evert Van Meeuwen, Senior Investment Officer bij Delta Lloyd Life, ziet alvast een belangrijk verschil tussen Europa enerzijds en de Verenigde Staten anderzijds.

Europa

“In de eurozone is de ongerustheid die er bestond over de mogelijke verkiezingssuccessen van extreem-rechts in Nederland en Frankrijk achter de rug. De overwinning van Macron heeft voor gemoedsrust gezorgd, zeker omdat gevreesd werd dat Frankrijk bij een zege voor Le Pen harde anti-Europese standpunten zou innemen. Voorts zijn de economische data goed in Europa: de groei is mooi en ook de verwachtingen zijn positief.”

VS

In de Verenigde Staten is de situatie volgens Van Meeuwen bijna tegenovergesteld aan die van de eurozone. “Bij het aantreden van Trump heerste er optimisme op economisch vlak: er werd gehoopt op grote infrastructuurwerken, minder bureaucratie en administratie, meer investeringen en dus meer groei … Maar intussen blijkt dat het ook voor Trump niet evident is om zijn aangekondigde plannen ook daadwerkelijk te realiseren. Bovendien zorgt zijn stijl voor heel wat controverse. De economische data zijn niet super, maar de verwachtingen zijn nog steeds goed. Dat zorgt ervoor dat de financiële markten in de VS voorlopig meesurfen op die positieve verwachtingen. Daar staat tegenover dat ik dit hoge verwachtingspatroon voor de VS niet echt deel en daarom veel Amerikaanse aandelen vandaag vrij duur gewaardeerd vind. Europese aandelen kunnen in dat kader een interessanter alternatief zijn.”


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.