De werkplek van de toekomst: van gamen tot powernap

Hoe zien de bureau- of vergaderruimten er in uw bedrijf uit? Inspiratie nodig om het wat meer futuristisch aan te pakken? Met pakweg een game room, luchtbel als stilteruimte of no dresscode day? 

Over de werkplek van de toekomst zijn de meningen verdeeld. Voor een stilteruimte staat de meerderheid van de werknemers zeker open, een ruimte om te gamen wordt met meer scepsis bekeken.

Gamen tijdens de middag
Als pauze een potje tafelvoetbal? Of gamen op groot scherm? Bij Facebook draaien ze voor dat laatste hun hand niet om. Daar is gamen tijdens de middag de gewoonste zaak van de wereld. Voorstanders zeggen dat een videogame spelen de concentratie, creativiteit en productiviteit een boost geeft.

No Work Allowed Employee Lounge
Het kan ook rustiger. Wat dacht je van een ‘No Work Allowed Employee Lounge’? Dat is een ruimte met comfortabele sofa’s om even uit te rusten, eventueel een powernap of gezellige chat met de collega’s. Er is slechts één regel: over het werk praten is verboden.

Teenslippers of mantelpak
In sommige bedrijven gooien ze het over een andere boeg om werknemers een thuisgevoel te geven. Zo bestaan er bedrijven waar ze ‘No dresscode’ hanteren. Wees vrij en draag wat je wilt! Het contrast kan groot zijn als het over kleding gaat. Want wat met slippers en trainingspakken? Terwijl je collega in dezelfde ruimte misschien strak in het pak zit? Toch zijn er kledingregels die je op kantoor in het achterhoofd kan houden, vooral dan wat kleuren betreft. Draag je iets met groene tinten? Dan geef je een veilig en harmonieus gevoel. Blauw is dan weer de kleur van waarheid en wijsheid. Geel zou onstabiel overkomen, met grijs toon je je passief en rood kan als agressief ervaren worden.

Kantoorleven in een luchtbel
Hoe groter het kantoor, hoe meer mensen en geluid. Om binnen die grote ruimte toch stilte te creëren zijn er tegenwoordig heel wat (gedeeltelijk) afgescheiden werkplekken. In hippe omgevingen praten ze over cubicles. Vaak zijn het mooi vormgegeven hot spots. Zo kan je bijvoorbeeld werken in een halve luchtbel, cosy vierkant met fuchsia stoffen wand of comfortabele treincoupé.

Creatief in de boomgaard
Geen groen in de buurt van het bedrijf? Dan haal je het groen toch gewoon naar de werkvloer? Zo ontwierp het hoofdkantoor van Apple een boomgaard voor de werknemers om wat te kunnen nadenken en rond te wandelen. De medewerkers mogen er bovendien ook op de muren tekenen.

Futuristische film
De trap of de lift nemen? Dat hoeft niet perse bij Google. Het bedrijf ontwierp namelijk een futuristische glijbaan om je collega een verdieping lager te bezoeken. Bij Microsoft wordt er dan weer futuristisch vergaderd. Je zit er aan een ogenschijnlijk gewone vergadertafel, maar schijn bedriegt. Het tafelblad van de desk waar je met je favoriete collega aan vergadert, blijkt een touchscreen. De tafel doet dus dienst als tablet. Gedaan met laptops verhuizen!

Hond mee naar het werk
Je hebt een afspraak in een bedrijf. Bij aankomst word je niet alleen ontvangen door degene met wie je een afspraak hebt. Nee, er wandelt ook rustig een labrador of chihuahua mee. In sommige bedrijven, zoals de petcare-kantoren van Mars, mogen honden en katten hun baasjes vergezellen naar kantoor. Op de werkvloer zouden huisdieren het familiale gevoel versterken. Morgen eens testen op kantoor?

[infogram id="afe9eccb-6805-4cc0-812b-c32514b36724"]