De voordelen van staand vergaderen

Een hele dag aan je bureau. Af en toe eens rechtstaan voor een toiletbezoek of om snel je lunch te halen? Doorbreek het stilzitten en organiseer alvast rechtstaande vergaderingen.

Bewegen is gezonder dan stilzitten. Qua open deur intrappen kan dat tellen. Maar de laatste jaren blijkt niet enkel dat bewegen beter is voor onze gezondheid dan stilzitten, het wordt ook steeds duidelijker hoe ongezond zitten zelf is. Langdurig zitten wordt zelfs het nieuwe roken genoemd. Geen paniek echter. Dat langdurig zitten kan je makkelijk doorbreken. Sta wat meer rechtop tijdens de werkdag. Te beginnen bij rechtstaand vergaderen.

Langdurig zitten
Ik heb een zittend beroep, maar ik maak dat goed door regelmatig eens flink te sporten. Niks mis met dat sporten natuurlijk. Maar een persoon die dagelijks voldoende beweegt kan toch nog te veel 'sedentair gedrag' (langdurig zitten) vertonen. Of anders gezegd: als je elke dag een halfuur beweegt kan je gezondheid toch nog hinder ondervinden als je voor de rest van de dag gewoon stilzit. Sta dus om te beginnen regelmatig recht als je een job hebt waar je langdurig zit.

Vergadering met vaart
Vergader je in een comfortabel zitje? Na een tijdje durf je al wel eens subtiel onderuit zakken. Je aandacht verslapt. Wie rechtstaand vergadert blijft langer alert. Je neemt actiever deel en de vergadering heeft meer vaart. Er wordt minder afgeweken, sneller beslist en overgegaan tot een volgend punt. Efficiënt én gezond!

Stand-up meeting
Hou je dagelijks een update voor de werkdag begint? Ook die minivergaderingen kunnen rechtstaand. Dan gaat het om de bekende stand-up meetings. Elk teamlid beantwoordt drie vragen: wat heb ik gisteren gedaan, wat ga ik vandaag doen en welke problemen kunnen er op je pad komen? De stand-up meeting begint telkens op hetzelfde uur en duurt maximum een kwartier.

Vergaderwandelen
Een bedrijventerrein is niet zo uitnodigend. Maar als je werkt in een stad of aan een groen park kan dat ook een plek zijn om te vergaderen. Tijdens een vergaderwandeling haal je een frisse neus en kan je met je vergaderpartner rustig een gesprek voeren. Heb je een uitgestippelde route? Des te beter, dan weet je meteen ook hoe lang je kan vergaderen en loop je niet zomaar wat rond. Een vergaderwandeling doe je best met niet meer dan drie personen. Extra tip: zet jullie telefoons uit!

Rechtstaand werken
Je kan ook altijd een stapje verder gaan. Waarom niet rechtstaand werken? Met zit-sta-tafels kan je afwisselen tussen rechtstaan en zitten. Deze verstelbare bureaus laten toe dat afwisselend zittend en staand wordt gewerkt. Geef het goede voorbeeld. Wedden dat collega's mee rechtstaan?